Ştiri din Transilvania

O carte veche din secolul 18, furată din Biblioteca Academiei Române, a fost recuperată de polițiștii din Cluj

Un bun cultural vechi din 1787 a fost identificat și recuperat de polițiștii din județul Cluj.

O carte veche din secolul 18, furată din Biblioteca Academiei Române, a fost recuperată de polițiștii din Cluj O carte veche din secolul 18, furată din Biblioteca Academiei Române, a fost recuperată de polițiștii din Cluj

 

 


În urma investigaţiilor, activităţilor informativ-operative şi a cooperării internaţionale cu poliţiştii maghiari, poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Cluj au reuşit identificarea şi recuperarea unei cărţi din anul 1787, sustrasă din incinta Bibliotecii Academiei Române – Filiala Cluj.

 


Cum au identificat polițiștii clujeni cartea din secolul XVII?

În fapt, la data de 1 octombrie 2019, poliţiştii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la furtul unei cărţi care datează din anul 1787, intitulată „Hunnias, vagy Magyar Hunyadi, az az Ama` híres Magyar Vezél Hunzadi János, életének egygy része, mellyet a «Virgilius` Eneisse` formájába öntve, négy sorú Magyar Strófákkal” a autorului Horváth Ádám.

Potrivit IPJ Cluj, poliţiştii clujeni au identificat bunul cultural pe un site de licitaţii on-line maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Astfel, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta.


Cartea veche a fost returnată Bibliotecii Academiei Române

În cursul lunii iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare.

În perioada 10-12 august a fost constituită o delegaţie externă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, cu scopul desfăşurării unor activităţi de audiere, precum şi a ridicării bunului cultural. Delegația a fost primită la Ambasada României din Budapesta, într-un cadru oficial, în prezenţa ambasadorului României din Budapesta, a şefei Institutului Cultural Român şi a ataşatului de afaceri interne.


Într-un final, la data de 17 august a.c., cartea a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române. „Se desfăşoară în continuare activităţi investigativ-operative de către poliţişti, în vederea identificării autorilor”, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

CITEȘTE ȘI:


Polițist clujean, erou în timpul liber. A prins un spărgător de mașini

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter