Sport

7 cluburi solicită creșterea bugetului alocat sportului clujean!

Cluburile sportive din Cluj-Napoca trag un semnal de alarmă asupra situației financiare precare a sportului clujean.

Conducătorii de la CSU, CSM, CSȘ Viitorul, LPS, CS „Voința”, CS Polithenica și „U” Mobitelco Cluj au depus la Consiliul Local și la Primăria Cluj-Napoca o cerere prin care solicită creșterea bugetului alocat cluburilor sportive din oraș.

Șapte cluburi sportive din Cluj-Napoca sunt nemulțumite de faptul că primesc doar 4 milioane de lei din partea autorităților locale, sumă care reprezintă aproximativ 0.41% din bugetul local. Conducătorii susțin că în alte orașe, cluburile sportive primesc și 17 milioane de lei pentru susținerea activităților. „Clujul este un oraș sportiv, cu rezultate deosebite la sport. Este o onoare și o obligație ca toți să își dea mâna și să ajute Clujul sportiv. Solicităm suma de 6,5 milioane de lei, o sumă foarte mică, având în vedere ponderea în bugetul orașului. Este o sumă și mai mică decât cea alocată în alte orașe, precum Oradea, Bacău, Ploiești sau Baia Mare. Suntem consecvenți, solicităm aceeași sumă, fără de care activitatea noastră nu se va putea desfășura pentru a ajunge la performanța din anul 2013. Anul 2014 este foarte important în perspectiva calificărilor la Olimpiada din 2016 de la Rio”, a precizat Ovidiu Vasu, directorul CSU.


„Prin sport putem arăta fața frumoasă a României”

În 2013, autoritățile au alocat doar 4 milioane de lei cluburilor sportive din oraș, sumă de patru ori mai mică decât cea alocată de Ploiești sau Bacău, unde bugetele au depășit 16 milioane de lei. La Târgu Mureș s-au alocat pentru sport 10 milioane de lei (2,73% din buget), la Baia Mare 8,7 milioane de lei (3,05%) și la Oradea 6,4 milioane (2,44%). „Subfinanațarea este prezentă în toate domeniile. Sunt echipe de copii și juniori ce nu pot fi înscrise în campiont din lipsa de fonduri. Nici pregătirea nu poate să fie susținută. Se mai strângeau fonduri de la părinți, dar acum nici asta nu se mai poate. Sunt federații care condiționează prezența la loturile naționale prin contribuția cluburilor. În 2014, avem 20 de echipe ce dorim să le înscriem în campionat. Nu avem alte resurse, decât cele de la Consiliul Local. Cu o finanțare mai bună s-ar rezolva multe probleme“, a subliniat Ioan Măcelaru, directorul CSM Cluj. „Prin sport putem arăta fața frumoasă a României. Noi cerem să revenim la normalitate în ceea ce privește alocările de la bugetul local. A fost o cădere în 2011, când bugetul a fost redus la jumătate. Acea greșeală de atunci trebuie să fie remediată. Trebuie să ne îndreptăm spre cifre comparabile cu orașe mai mici din România”, a precizat Liviu Crișan, directorul CS Politehnica Cluj.

„Sunt singura noastră sursă de venit”

În opinia lui Mircea Cristescu banii de la CL sunt vitali, în condițiile în care finanțările private sunt tot mai mici. „Orice sprijin este foarte bun. Trebuie susținute cluburile care aduc istorie, glorie și victorie, dar și cele care aduc viitori campioni. Sportul face parte din cultura unei nații, din cultura orașului. Cred că pe lângă activitățile culturale, dincolo de candidatura la titlul de Capitală Culturală, sportul poate aduce un plus mare de imagine. Este unul din vectorii principali de imagine al unui oraș. Rămân încrezător și sper că toți consilierii se vor uita mai profund la cerințele noastre”, a susținut președintele executiv al lui „U” Mobitelco. „Banii veniți de la autorități sunt singura noastră finanțare”, a tras un semnal de alarmă Gheorghe Căpraru, directorul Clubului Voința.


 

„Nu există resurse din sponzorizări private, astfel că bugetul cluburilor a scăzut. Dacă bugetul a crescut cu 20% e normal ca o parte din buget să se îndrepte și spre sport. Trebuie să susținem zestrea sportului clujean, pentru a nu se pierde ceea ce am construit în mulți ani. E datoria tuturor să-și îndrepte atenția către sportul clujean”, Ovidiu Vasu, director CSU


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter