Sport

Mircea Barna, un om dedicat sportului

Fostul mare baschetbalist al Clujului și al României, Mircea Barna, întinde o mână de ajutor copiilor și tinerilor care doresc să urmeze o carieră sportivă.

Mircea Barna şi-a petrecut toată viaţa pe terenul de baschet. A fost căpitanul Universității Cluj şi al naţionalei României în anii ’70 şi a pus capăt carierei de sportiv în 1986.

Un an mai târziu, clujeanul a emigrat în Germania, dar nu a putut sta departe de sportul care l-a consacrat. A jucat încă doi ani, după care s-a retras definitiv. Chiar și așa, sportul i-a rămas în sânge lui Mircea Barna. Fostul baschetbalist s-a implicat în numeroase proiecte care aveau ca scop ajutorarea și atragerea copiilor și a tinerilor către sport. Ultimul proiect al antreprenorului, „Împreună pentru România Modernă”, oferă posibilitatea copiilor de a-și dezvolta un mod sănătos de viață prin intermediul sportului. Prima etapă a proiectului, „Neuron Kid”, este destinată copiilor între 6 și 13 ani.   


Reporter: Domnule Barna, ați lansat de curând un proiect nou și foarte ambițios. Ce presupune mai exact?

Mircea Barna: Este vorba de „Împreună pentru România Modernă” și prima sa etapă „Neuron Kid”. E un program amplu, care presupune luarea sub tutelă atât a şcolarilor, cât şi a liceenilor şi apoi a tinerilor şi nu numai. La prima categorie e nevoie de o implementare a unei mentalităţi sănătoase şi a unei educaţii a corpului, prin sport. Apoi vorbim de cursuri specializate şi de formarea unui mod de viaţă la tineri. În fine, vorbim de sprijin financiar şi, mai ales, de mentorat.


R: Porniți tot de la sport prin acea educație a corpului...

M.B.: Am ceva experiență în mediul sportului de performanță. Așa cum știți deja, dincolo de viața mea sportivă care probabil este binecunoscută publicului clujean, am încercat să aplic câte ceva din ideile mele și în managementul sportiv. Am lucrat cu fetele mele care au performat în tenis: Anca a fost campioana Germaniei, Adriana vicecampioana Germaniei. Apoi, am fost implicat în Școala de fotbal „Ardealul”, care a dat sportivi care fac cinste sportului românesc: Chiricheș, Maxim, Răduț, Vlad și toți ceilalți. „Împreună pentru Sportul Românesc”, un alt proiect al meu, a coagulat în jurul său 25.000 de copii și peste 1.000 de voluntari și a avut succesul său.


R: Sportul la vârste fragede poate avea acel impact urmărit de proiectul dvs.?

M.B. : Să nu uitați niciodată: sportul este cel mai important mijloc de a realiza disciplina unei naţiuni. Numai prin sport se dezvoltă anumite trăsături de caracter cum ar fi: voinţa, competitivitatea, perseverenţa, sănătatea, respectul de sine, respectul pentru autorităţi, disciplina, sportivitatea (Fair Play), încrederea în sine, autocontrolul, leadership-ul, spiritul pentru performanţă, te învaţă să pierzi, te învaţă să câştigi. Fraza asta am s-o repet mereu și mereu, pentru că este o bază, o temelie a construirii unor generații de succes.


R: Revenind la Neuron Kid...

M.B.: Neuron Kid este primul „pui” al acestui proiect amplu! Copiii între 6 si 13 ani trebuie canalizați spre sport, spre mișcare, spre educația corpului. De asemenea, ei pot fi canalizați spre sportul de performanță fără însă ca aceasta să fie o condiție a proiectului nostru. În Germania, sute de mii de copii se strâng în fiecare weekend pe terenurile de sport și timp de 2 ore fac tot felul de activități sportive. Atât ei, cât și părinții lor interacționează, socializează, se simt bine și participă la ceva util. Copiii se disciplinează și dezvoltă calități deosebite! Nu în ultimul rând, ei sunt coordonați de voluntari, care pot fi și pensionari, foști sportivi de performanță sau profesori. Pot fi și inimoși, care iubesc și vor să-și împărtășească pasiunea spre o activitate cât mai practică!


Cine este Mircea Barna?

- născut pe 20 septembrie 1952 la Mediaş

Activitatea sportivă:

- component al echipei naţionale de baschet-juniori a României, între 1967-1971

- medaliat cu bronz, împreună cu echipa ,Universităţii Cluj, în campionatele naţionale 1976-1977, 1977-1978, 1979-1980

 - vicecampion balcanic cu echipa naţională de baschet-juniori a României, în 1970;

- participant la Universiada din Bulgaria (Sofia, 1973), unde a fost declarat cel mai bun jucător al turneului

- căpitan al naționalei de baschet a României

- a disputat peste 1.000 de meciuri în Divizia A de baschet

- cel mai bun conducător de joc din campionatul de baschet al României în 1977

- a cucerit titlu de coșgeter al României în 1979

- a fost declarat cel mai bun sportiv al Clujului în anii 1979 şi 1985

- a jucat pentru echipele: CSS Mediaş ( 1967 şi 1971); Politehnica Cluj (între 1971 şi 1974); Universitatea Cluj (1975 şi 1986); TCB Post Nurnberg (Germania, 1987 și 1990)

Activitatea profesională:

- analist programator la Instititul de Cercetări şi Proiectări Cluj, în perioada 1977-1987;

- antrenor la Universitatea Cluj în anii 1986 şi 1987;

- antrenor la ,,TCB Post’’ Nurnberg între anii 1988 şi 1990

abonare newsletter