Social

INTERVIU – Dr. Ovidiu Coza: „Cancerul este o boală care poate fi tratată”

Clujul este printre puținele centre medicale din țară care dispune de aparatură pentru radioterapie, una dintre metodele eficiente de tratare a cancerului.

Despre beneficiile radioterapiei în vindecarea cancerului, dar și despre faptul că țara noastră dispune de prea puține aparate de radioterapie, vorbește, în interviul următor, unul dintre cei mai buni medici radiologi din Cluj, dr. Ovidiu Coza de la Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuță Cluj. În România sunt 20 de aparate de radioterapie când ar trebui să fie aproximativ 100.

Reporter: În cazul căror tipuri de cancer se recomandă radioterapia?


Dr. Ovidiu Coza: În general când se vorbește despre cancer, lumea are o percepție destul de rezervată. La ora actuală, și acest lucru se știe de o bună perioadă de timp, în principiu, cancerul este o boală care poate să fie tratată. Sigur că aici intervin și alte lucruri cum ar fi screeningurile pentru depistarea precoce, dar chiar și în situația când boala este mai avansată poate să fie tratată și radioterapia este una dintre principalele metode de tratament. Practic, apare în toate statisticile europene că mai bine de 50% din pacienții cu cancer beneficiază la un moment dat, în cursul evoluției bolii, de radioterapie. Dacă ne referim ca și indicații de tratament, în afară de unele boli, cum ar fi leucemiile, în rest toate tumorile solide beneficiază de radioterapie.

Există suficiente aparate la Institutul Oncologic Cluj?


Din păcate pentru țara noastră, adresabilitatea este destul de restrânsă și din punct de vedere teritorial și al capacității, infrastructurii care este în urmă dacă ținem cont de recomandările europene. Noi avem undeva în jur de 20-24 de mașini de radioterapie externă și ar trebui să avem mai bine de 100 în total pentru a fi un aparat de radioterapie la fiecare 200.000 de persoane. Sperăm însă că va urma o dotare în următorii ani pentru că există niște programe în derulare cu Banca Mondială.

Referitor la Institutul Oncologic Cluj, noi avem niște avantaje pentru că dispunem de trei aparate de radioterapie externă. Acum o să reluăm și activitatea de brahiterapie care a fost întreruptă.


Ce este brahiterapia?

În general, dacă ne referim la radioterapie, o putem împărți în două categorii, în funcție de localizarea razelor, de locul de unde pornesc razele. Pentru radioterapia externă, sursa de radiații este în afara organismului. În schimb, brahiterapia este exact inversul radioterapiei externe pentru că sursa radioactivă se montează în interiorul organismului, în unele cazuri chiar în interiorul tumorii.


În timp ce radioterapia externă are indicații pentru aproape orice tip de cancer, brahiterapia are anumite limitări ce țin de accesabilitate. Sursa radioactivă trebuie montată într-una din cavitățile naturale ale organismului, în paralel cu faptul că noi avem un număr foarte mare de paciente cu cancer de col uterin. Se mai poate aplica și în cazul unor tumori inferioare digestive, cancer ORL, tumori de sân.

De ce a fost întreruptă activitatea de brahiterapie?


Din păcate din cauze mecanice. Aparatele noastre erau foarte vechi, din ’94-’95, și unul mai nou, din 2004, dar s-au stricat. Defecțiunile tehnice s-au suprapus cu niște restricții din partea firmelor producătoare care la ora actuală nu oferă service și piese pentru mașini mai vechi de zece ani. A trebuit să așteptăm o perioadă destul de mare din cauza lipsei de fonduri.

Cum reușește un aparat de radioterapie să distrugă o tumoare?

Radioterapie sau radiații înseamnă fotoni de mare energie care sunt produși  prin dezintegrarea unei surse radioactive, cum sunt aparatele de cobalt. Mecanismul principal prin care acești fotoni distrug celulele tumorale este lezarea ADN-ului celular. Sunt leziuni care unele dintrele ele pot să fie reparate de celulele tumorale, dar majoritatea nu pot să fie reparate pentru că celulele tumorale nu au mecanismele enzimatice de reparare la fel ca și celulele sănătoase și pe asta ne și bazăm. Sigur că și o parte din țesuturile sănătoase vor fi iradiate, dar ele își vor repara aceste leziuni și aceasta explică și reacțiile acute care apar în timpul iradierii: grețuri, vărsături, diaree, urinări frecvente dacă este implicată vezica urinară, dar majoritatea dintre aceste reacții trec.

Care sunt cele mai frecvente cazuri de cancere la bărbați și la femei?

La bărbați, cancerul bronho-pulmonar rămâne pe primul loc la bărbați și este în creștere și la femei. O tumoare comună frecventă sunt cancerele digestive, mai ales colorectal, și acesta în creștere din cauza alimentației de tip fast food. La bărbați, o tumoare specifică mai ales la vârste înaintate este cancerul de prostată și cancerul oral.

La femei, în schimb, pe primul loc, la fel ca în majoritatea țărilor din lume, rămâne cancerul mamar. Pe locul doi, specific pentru România, față de alte țări europene, este cancerul de col uterin care din păcate este foarte frecvent și suntem pe primul loc ca frecvență în Europa tocmai din cauza lipsei, pentru o bună perioadă de timp, a oricăror programe de screening precoce.

Ce trebuie să știe pacienții care au o formă de cancer, dar și persoanele sănătoase?

Ar trebui schimbată mentalitatea. Majoritatea oamenilor, mai ales mai în vârstă, nu se prezintă la medic la controale periodice. Ideea este ca examenele periodice să le faci tocmai când ești sănătos, să nu aștepți să devii bolnav pentru că dacă ne referim la cancer, în momentul în care apar semnele, deja putem vorbi de o boală avansată.

Cancerul este o boală perfect curabilă, condiția este să o surprinzi într-un stadiu incipient. În stadiul zero, supraviețuirile sunt 100%. Din păcate, cancerul nu dă niciun fel de simptom și tocmai de aceea trebuie să intervii cu recomandări de examinare periodică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter