Social

“Lagărele suferinței” din centrul orașului - FOTO

O expoziție foto cu un puternic impact emoțional al cărei subiect sunt persoanele cu dizabilități mintale internate în instituțiile de stat poate fi văzută în Piața Avram Iancu până în 10 iunie.

Instalația foto din centrul orașului prezintă 120 de imagini cutremurătoare din centrele de plasament și instituțiile de stat în care sunt internate persoane cu dizabilități mintale. Instalația a fost adusă la Cluj, în premieră,  de Centrul de Resurse Juridice, este amenajată sub forma unei cuști din metal, cu gratii pentru a reda senzația de sufocare și privare de libertate pe care o trăiesc aceste persoane.

Potrivit datelor organizatorilor, peste 67% din persoanele instituționalizate, cu probleme de sănătate mintală părăsesc sistemul prin deces.


Fotografiile au fost realizate de fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava, dar și de către cei care își petrec „cei mai frumoși ani” în condiții inumane. 
„Văzusem câteva fotografii înainte, auzisem poveşti de la ceilalţi psihologi sau jurişti care fuseseră în centre, dar mă aşteptam să fiu mai tare, mai detaşată, mai „antropolog” care observă obiectiv. Greu de spus ceea ce m-a marcat mai mult, dar ceea ce îmi vine în minte, dacă închid acum ochii, este sentimentul de închis şi de îngrădire. Simţeam că şi eu, dacă voi sta mult acolo, cumva nu o să mai pot ieşi”, declară Odeta Catană.

Organizatorii expoziției subliniază că în România sunt 25.000 de copii și tineri care trăiesc închiși în instituțiile statului. Doar în perioada 2011-2014, 1.500 de copii și adulți cu dizabilități au murit în „grija” statului, în doar jumătate din ţară.


Prin instalația foto, organizatorii atrag atenția și asupra legii din țara noastră care trebuie schimbată. Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice îi invită pe toți clujenii să semneze petiția “Sunt singur pe lume, cine mă apără?” prin care solicită înființarea unui Mecanism Independent de Monitorizare. “Atunci când nu există un Mecanism Independent care să verifice respectarea drepturilor omului, în aceste locuri apar abuzuri inimaginabile. Cei mai mulți trăiesc în condiții inumane - stare precară a spațiilor de cazare și sanitare, acces inadecvat la articole de igienă personală, malnutriție, utilizarea izolării ca pedeapsă, marginalizare socială și tratament degradant, dar mai ales lipsa accesului la justiție”, este menționat în petiție.

Ultimele Stiri
abonare newsletter