Social

Jurnalism responsabil, cu vestă anti-glonț

Timp de două ore, viitorii jurnalişti care studiază la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC-UBB) au discutat despre jurnalismul în zone de conflict cu Schams Elwazer, supervizorul editorial al postului CNN International pentru Orientul Mijlociu.

„Când vine vorba despre Orientul Mijlociu, toată lumea se gândește automat la arme. Câteodată este drăguț și educativ să arăți ceva despre un regizor sau despre frumusețea naturii despre care se vorbește mai puțin”, le-a spus producătorul CNN Schams Elwazer studenţilor clujeni.

Jurnalista le-a vorbit studenţilor despre experienţa sa de 13 ani în televiziune şi despre importanţa meseriei pe care o vor practica şi paşii pe care trebuie să îi parcurgă un reporter pentru a avea o carieră de succes.


Schams Elwazer a spus că a vrut dintotdeauna să fie jurnalist și a urmat o facultate de profil, dar a ales să nu își continue studiile de master și a început să lucreze pe teren.

„Meseria de producător seamănă cel mai bine cu cea de mamă”, le-a spus jurnalista CNN, mai ales când este vorba de a activa ca  jurnalist într-o  zonă dificilă din punct de vedere politic sau climateric. "Trebuie să știi tot despre echipa trimisă pe teren: de la ce măsură poartă la haine, dacă au mai mare nevoie de veste anti-glonț decăt de căști de protecție, deoarece toate aceste detalii sunt extrem de importante."


Uneori depinzi de echipa ta, de şofer şi garda de corp!

Două dintre persoanele esențiale din echipa unui jurnalist de război sunt șoferul și persoana care se ocupă de securitate.

„Șoferul este probabil cea mai importantă persoană din echipa ta. În situații periculoase, un șofer care știe limba țării, care știe să-i asigure pe cetățeni că ai venit doar să-ți faci meseria, care are cunoștințe ce pot să-ți ofere cazare în situații dificile și, de asemenea, îți pot oferi o viziune proprie a ceea ce se întâmplă în țară, o poveste bună. Un șofer care este speriat intră în mașină și te părăsește", a explicat Schams Elwazer.


Despre persoana însărcinată cu securitatea echipei, jurnalista crede că sunt de mai mare folos cunoștințele în domeniul medical, decât cele militare. „Un coleg de-al meu, din echipa din Australia,  a fost în Pakistan, în anul 2002, să scrie despre protestele de acolo. A fost împușcat în gât și tipul de la securitate l-a ținut de gâtul, oprindu-i pe cât posibil sângerarea, și astfel i-a salvat viața până au ajuns la spital”, a povestit Schams Elwazer.

„Toată lumea care se gândește la Orientul Mijlociu, se gândește automat la arme. Câteodată este drăguț și educativ să arăți ceva despre un regizor sau despre frumusețea naturii despre care se vorbește mai puțin.”


Nu întotdeauna e suficient să spui "povestea"

„Ne place să credem că uneori spunând poveștile oamenilor îi putem ajuta, dar uneori nu se întâmplă acest lucru”, spune Schams Elwazer.

Jurnalista a ținut să sublinieze importanța responsabilității etice a jurnaliştilor când vine vorba despre poveștilor create în jurul unor persoane ce ar putea deveni celebrități peste noapte şi nu realizează asta.


„În Beirut scriam o poveste despre comunitatea LGBT din Orientul Mijlociu și un tânăr gay, un musulman care făcea parte dintr-un grup conservator din societate, a vrut să vorbească despre a fi gay și arab; dar trebuie să te întrebi dacă este ok să îi arăți fața pe TV, dacă el realizează ce i s-ar putea întâmpla după ce apare pe un post de televiziune atât de cunoscut.”, a explicat Schams Elwazer.

Schams Elwazer are legături de sânge cu România; mama ei este din Iași

Schams Elwazer este supervizor editorial al postului de televiziune CNN International’s în Orientul Mijlociu din 2013. Timp de patru ani a fost reporter şi producător senior în Abu Dhabi, iar vreme de alţi şapte ani în Beirut.

Invitaţi de top la FSPAC, în cadrul unui proiect strategic

Schams Elwazer a participat la FSPAC la conferința bilaterală „The future of US-Romania partnership: a strategic perspective” („Viitorul parteneriatului SUA-România: o viziune strategică”) în cadrul unui parteneriat strategic între Facultatea de Ştiiţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii “Babeş-Bolyai" din Cluj şi School of Public and International Affairs, University of Georgia, Athens (USA).

Acest parteneriat urmăreşte dezvoltarea unui hub educaţional româno-american la Cluj-Napoca. La lucrările aceastei conferinţe au mai fost invitaţi Powell A. Moore, fostul secretar-adjunct al Apărării SUA și fost ambasador al Statelor Unite la OSCE, Tudor Vlad, directorul adjunct al Centrului de Comunicare Internaţională în Masă, Training şi Cercetare „James M. Cox Jr.” din cadrul Universităţii Georgia, şi Roger Hamlin, director de programe internaționale al Universităţii de Stat din Michigan (USA).

Articol scris de Cristina Chiş, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II, şi Roxana Nastor, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul III

Ultimele Stiri
abonare newsletter