Social

2014 – anul în care arta românească a început să conteze

România a intrat în atenţia pieţei mondiale de artă în 2014 datorită tânărului artist român Adrian Ghenie, care a vândut în acest an, la licitaţii importante, un număr de zece lucrări, stabilind şi un record personal, cu tabloul „The Fake Rothko”, adjudecat pentru 1,7 milioane de euro.

sursa foto: facebook.com/adrian-ghenie sursa foto: facebook.com/adrian-ghenie

Ascensiunea românului Adrian Ghenie pe piaţa mondială de artă a culminat în acest an cu includerea sa pe primul loc într-un top 50 al artiştilor contemporani care au performat surprinzător de bine în licitaţii în 2014, realizat de site-ul artnet.com. Conform sursei citate, un număr total de zece lucrări realizate de Adrian Ghenie au fost vândute în acest an în licitaţii.

Astfel, tânărul artist român a reprezentat una dintre surprizele licitaţiei organizate de casa Sotheby's, pe 30 iunie, la Londra, conform agenţiei de presă Reuters, care remarca faptul că lucrarea acestuia „The Fake Rothko” a fost adjudecată pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti, relatează Mediafax.


De asemenea, suma pentru care a fost adjudecată lucrarea „The Fake Rothko” este de şase ori mai mare decât cel mai ridicat preţ plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitaţie.

Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic.


Pe de altă parte, în luna octombrie, casele de licitaţii Christie's şi Sotheby's au pus în vânzare şase lucrări ale lui Adrian Ghenie, acoperind astfel toată perioada de creaţie a artistului român. Trei lucrări ale artistului - „Duchamp's Funeral I”, „Study for «The Devil»” şi „Hunger” - au fost vândute la două licitaţii organizate la Londra, de casa Sotheby's, cu sumele de 1.285.389 de euro, 15.714 euro, respectiv 146.453 de euro, în timp ce „The Blue Rain” a fost adjudecată la licitaţia de la Christie's, pentru suma de aproximativ 647.000 de euro (506.500 lire sterline).

De altfel, Adrian Ghenie, născut în 1977, în Baia Mare, şi care din 2013 locuieşte şi crează la Berlin, a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti.


Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care Centrul „Georges Pompidou”, Tate Liverpool, San Francisco Museum of Modern Art şi Fondazione Palazzo Strozzi din Florenţa.

Printre fanii artistului s-ar număra, conform sursei citate, şi magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, între care Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.

Ultimele Stiri
abonare newsletter