Social

Românii din diaspora cer mai multe secţii de votare pentru al doilea tur de scrutin şi un sistem de vot modern

Un român implicat în organizarea alegerilor de la Bruxelles povesteşte pe Facebook cum s-a desfăşurat procesul electoral şi cum, din cauza hârţogăriei, s-a pierdut timp astfel încât oamenii nu au mai putut vota. Acesta subliniază totodată că numai un sistem electoral de vot nou poate duce la evitarea unor astfel de situaţii.

„Am fost membru al Biroului Electoral nr. 24 Bruxelles, de la Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană. Am avut o zi plină, şi prin tot ce am făcut am dorit să facilitez votul câtor mai mulţi români prezenţi la urne. Şi văd reacţiile de pe acest grup şi le înţeleg perfect. Dar nicio părere a membrilor birourilor nu a fost evocată aici, aşa că incec să fiu succint dar elcovent în ceea ce urmează.

Am fost prea puţini. Am fost şase membri ai comisiei, numărul maxim legal era de 7, dar reprezentatul PER nu s-a prezentat. Partidele reprezentate în comisie, care legal poate fi compus numai din reprezentanţii partidelor au fost ACL, PMP, UDMR, PSD, PPDD plus preşedintele biroului, apolitic, din partea reprezentantţei. Ne-a frapat faptul că in Bruxelles, Monica Macovei nu a avut niciun membru al biroului.


Am primit numai 5 ştampile legal, şi 5 cabine de vot. Am lucrat la foc cotinuu timp de 14 ore, am scris până am făcut bătături la mâna“, scrie Marius Nicolescu.

Totodată, acesta atrage atenţia asupra faptului că în anul 2014 încă trebuie să notăm într-un tabel toate informaţiile alegătorilor, incluzând adresa completă, CNP. „Am fost obligaţi să pierdem vreme comparând datele din actul de identitate cu cele din declaraţiile scrise.


Personal, după analiza listelor, am procesat 453 de oameni, adică 27% din votanţi. Am făcut o plângere împotriva membrului PPDD care a procesat 230 de oameni, intenţionat, nu i-a lăsat să voteze până ce nu a scris toate datele foarte încet în tabel. Din cauza lui, peste 200 de oameni din Bruxelles nu au putut vota.

Dar nu e numai el de vină, problema e că noi trebuia să scriem până sa înnebunim un milion de informaţii absolut irelevante în tabele, după care să aplicăm autocolante pe buletine, pe care să le şi datăm.


Vă spun sincer că am facut tot posibilul să lăsăm cât mai mulţi oameni să voteze, începând de la ora 19.30 preşedinta secţiei de vot a fost permanent la telefon cu Biroul Electoral Central, rugându-i foarte clar şi tare să prelungească ora de vot. Noi în birou am decis că suntem de acord să prelungim votarea oricât este nevoie, dar BEC nu ne-a permis acest lucru, iar reprecusiunile ar fi fost penale dacă nu am fi făcut asta.

Am numărat apoi declaraţii, voturi, hârtii, hârtii hârtii până la 9.30 dimineata. Nu am anulat decât 7 buletine, care includeau cazuri clare de vot nul, incluzând ştampile pe mai mulţi membri, sau niciunul.


Trei dintre membrii comisiei nu au votat pentru că nu au avut timp, iar alţi doi nu au mâncat nimic până după ora 22.00 (având în vedere că eram acolo de la 6);

Cu excepţia domnului de la PPDD, am fost un birou eficient comparativ cu ce ni s-a dat, şi anume sute de tabele şi hârtii. Mie îmi pare rău şi mi se rupe sufletul că peste 400 de oameni nu au putut vota, înţeleg importanţa fundamentală a acestui act. Dar în condiţiile date am muncit până la epuizare.


Şi cu toate acestea îmi pare rău dragi cetăţeni care aţi aşteptat 3 ore la coada şi aţi fost întorşi din drum. Îmi pare rău ca BEC nu a putut să mişte un deget pentru diaspora, deşi noi i-am rugat trei ore insistent să facă asta. Îmi pare rău ca în loc să vă lăsăm să votaţi rapid, a trebuit să notăm într-un tabel irelevant blocul, etajul, scara şi apartamentul în care locuiţi, îmi pare rău că v-am dezamăgit şi îmi pare rău că in 2014 nu există un sistem computerizat în care să se poate introduce doar CNPul. Am menţionat toate acestea în plângeri şi procese verbale catre BEC.

Daca doriţi ca asta să nu se repete, fiţi vocali, nu uitaţi e s-a întamplat azi peste trei săptămâni. E prea puţin timp până la turul doi să se poată shimba ceva, dar peste 2, 3, 5 ani hadeţi să avem un sistem electoral modern“, a scris zilele trecute, Marius Nicolescu, membru al Biroului Electoral nr. 24, Bruxelles, pe facebook.

Scrisoarea unei românce din Londra

De asemenea, zilele trecute, o româncă din Londra a scris într-o scrisoare deschisă adresată, premierului, ministrului de Externe şi ambasadorilor, în numele său şi al mai multor conaţionali din diaspora, că românii din străinătate sunt dispuşi să se implice, inclusiv prin voluntariat în secţiile de votare, pentru că vor să voteze.

Irina Haivas, manager într-o companie americană, le cere lui Victor Ponta, Titus Corlăţean şi membrilor corpului diplomatic, ca la turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale să ia măsurile care se impun pentru a remedia "imediat şi drastic" situaţia creată la alegerile din 2 noiembrie, prin creşterea numărului şi capacităţii secţiilor de votare şi a numărului de buletine.

"Credem că acest lucru este realizabil pentru un stat european al secolului 21, de exemplu prin următoarele măsuri: creşterea semnificativă a numărului şi capacităţii secţiilor de votare în toate oraşele din diaspora în care cererea a depăşit capacitatea de procesare a centrelor. Calcularea capacităţii trebuie să permită un timp de 1,5 - 2 minute de persoană (14 ore = 840 min, luând în medie 2 minute pe persoană, doar 420 persoane pot vota cu o singură ştampilă), şi să presupună că toţi românii aflaţi în oraşul şi zona respectivă se prezintă la alegeri", se precizează în scrisoarea deschisă.

Totodată, se cere creşterea numărului de buletine de vot pentru diaspora, care să coincidă cu estimările numărului de români aflaţi în străinătate (cel puţin 2 milioane în loc de 600.000). Afişarea pe site-ul fiecărei ambasade a formularului-tip de declaraţie personală care poate fi completat în avans şi adus la secţia de vot pentru alegerile din 16 noiembrie, pentru a grăbi procesul de votare.

abonare newsletter