Social

La Cluj, s-a reușit imposibilul. Un spital este modernizat cu bani din sponsorizări

Un medic din Cluj-Napoca a reușit să facă ceea ce alții doar visează: a adunat sute de mii de euro din sponsorizări pentru dotarea și repararea clinicii pe care o conduce.

În timp ce majoritatea spitalelor din țară se zbat în sărăcie, supraviețuiesc din mila statului și își cumpără aparatură modernă doar atunci când mai prind câteva “firimituri” de la Ministerul Sănătății și de la autoritățile județene și locale, în Cluj-Napoca, șeful unei clinici de stat a început singur să facă rost de bani pentru modernizare. A reușit să adune doar din sponsorizări aproape 100.000 de euro. Cu acești bani a cumpărat un aparat performant pentru laparoscopie și urmează să realizeze un serviciu de explorări endoscopice, tot din sponsorizări. “Avem sponsorizări prin relații pur personale. În februarie, am luat un nou tun de laparoscopie care valorează peste 80.000 euro și pe care noi, serviciul nostru, l-am cumpărat din sponsorizări. Din altă sponsorizare avem un aparat de sigilare vasculară, adică aparate care coagulează, secționează țesuturile fără să mai vii să tai sau să legi. Acesta a costat 18.000 euro”, afirmă prof. univ. dr. Ion Aurel Mironiuc, șeful Clinicii Chirurgie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Serviciu de explorări endoscopice, din sponsorizări

În cadrul Clinicii de Chirurgie II va fi înființat un serviciu de explorări endoscopice, tot cu bani din sponsorizări. Prin endoscopie sunt descoperite foarte multe afecțiuni, precum hemoragii digestive, cancer gastric, tumori maligne de rect și colon. De asemenea, se pot extrage calculi din calea biliară principală. “Endoscopia se face prin orificii naturale cu ajutorul unor camere video care se introduc prin orificiul bucal, ajung în stomac, intestinul subțire și se pot face o serie întreagă de manopere. Se pot introduce camere video și invers, colonoscopia care vine prin partea opusă a cavității bucale și se poate explora intestinul gros în totalitate”, precizează Ion Aurel Mironiuc.


Acesta va fi al treilea serviciu de acest tip din Cluj. În acest moment, există două mari nuclee: la Medicală III, primul lansat la Cluj și la Clinica Medicală I. “La Medicală I participă la explorări și patru oameni care lucrează în această clădire. Atunci ne-am gândit că din moment ce patru oameni din această clădire merg să efectueze explorările la Medicală I, peste drum, într-un alt serviciu, de ce să nu avem noi aici?”, subliniază șeful Clinicii Chirurgie II.

Dotările pentru acest nou serviciu vor începe luna viitoare prin achiziția unui aparat. “În jur de 19.000 euro costă gastroscopul pe care îl vom obține tot din sponsorizări, în noiembrie. Deci vom putea examina etajul superior al corpului, vom putea face manopere endoscopice și sper ca până în primăvară să avem și dotarea pentru segmentul digestiv inferior, colonoscopii și altele”, adaugă Mironiuc.


Soluție de compromis pentru început

Pentru serviciul de explorări endoscopice este nevoie de un spațiu separat, dar din considerente financiare, pentru început va fi folosit blocul operator. “Ar trebui să avem un spațiu separat pentru acest serviciu pentru că are nevoie de niște circuite ca și un bloc operator, adică zonă de pregătit materialele, de sterilizare, de explorare propriu-zisă cu tot ce este nevoie pentru sedarea pacientului, intervenție terapeutică dacă se întâmplă vreun accident în timpul examinărilor, toată dotarea video pentru că totul se vede pe ecran”, spune profesorul Mironiuc.

Șeful clinicii adaugă că se va lucra în acest mod până când va putea fi dublat totul în altă parte.


Va fi modernizat și blocul operator

Anul viitor va intra în reabilitare completă blocul operator și secția de Anestezie Terapie Intensivă. „ Avem un proiect care este în faza de autorizație de construcție obținută de anul trecut. Ceea ce ne lipsește este finanțarea. Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență a făcut deja înscrierile pentru licitație, avem cinci ofertanți și sper ca din toamna aceasta să dăm drumul la lucrare pentru că avem o parte de finanțare care trebuie să o folosim în acest an. Va veni o oarecare sumă de la Ministerul Sănătății, ne va ajuta și Consiliul Județean”, afirmă Ion Aurel Mironiuc.

În total este vorba de 1,5 milioane euro: reabilitarea clădirii în care funcțioenază blocul operator și dotarea cu aparatură.


Secția are 49 de paturi, zilnic sunt efectuate minim 10 operații pe zi și de cele mai multe ori sunt depășite 15 intervenții, de toate tipurile, pe zi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter