Social

Peste 400 de copii din Cluj nu au fost vaccinaţi împotriva hepatitei B

1.800 de doze de vaccin împotriva virusului hepatic B au ajuns miercuri la Cluj.

De mai bine de o lună vaccinul împotriva hepatitei B lipseşte din spitalele clujene. În mod normal, nou-născuţii ar trebui vaccinaţi împotriva acestui tip de virus în primele 12 ore de viaţă.

Specialiştii spun că nu este o problemă dacă micuţii vor fi vaccinaţi după acest termen – asta în cazul în care nu există riscul să contacteze virusul.


Miercuri, la Cluj, au ajuns un număr de 1.800 de doze de vaccin împotriva virusului hepatic B. O parte dintre acestea vor fi distribuite medicilor de familie, iar o parte vor ajunge în maternităţi pentru vaccinarea nou-născuţilor.

400 de copiii, restanţi la vaccinare

Pe perioada cât vaccinul a lipsit din unităţile spitaliceşti, peste 400 de micuţi nu au putut fi vaccinaţi. Părinţii puteau să cumpere acest tip de vaccin din farmacii numai că preţul unei doze ajunge până la 100 de lei şi nu poate fi procurat decât prin comandă.


Criza vaccinurilor s-a terminat la Cluj pentru perioada imediat următoare. “La Cluj au fost distribuite un număr de 1.800 de vaccinuri. În cursul zilei de astăzi (n.red. miercuri) le vom ridica şi le vom distribui în unităţile sanitare. Peste 400 vor ajunge la medicii de familie, pentru a fi vaccinaţi copiii care nu au primit acest vaccin, iar restul dozelor vor fi distribuite în maternităţi pentru a fi vaccinaţi nou-născuţi. Trebuie să menţionăm faptul că nu există niciun risc dacă micuţul nu este vaccinat imediat după naştere. Se poate face recuperarea acestui vaccin în contexul în care nou-născutul nu are de unde să contacteze virusul hepatic”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, dr. Dorina Duma.

În ultimii ani tot mai multe persoane sunt depistate că sunt infectate cu virusul hepatic B sau C. Ultimele date statistice arată că în ţara noastră există aproximativ 1,4 milioane de persoane infectate cu acest virus. În realitate însă numărul persoanelor infectate este mult maimare deoarece multe nu sunt depistate. Această boală nu prezintă simptome, iar din acest motiv este mai greu de depistat.


 Cele mai multe persoane infectate depăşesc vârsta de 40 de ani, dar aceste boli se răspândesc şi în rândul copiilor şi a adolescenţilor.

abonare newsletter