Social

Bani cu ţârâita pentru clujenii infectaţi cu HIV

Din lipsa fondurilor, timp de o lună, bolnavii cu HIV din Cluj au primit tratamente parţiale.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa zilele trecute că a fost suplimentat bugetul necesar pentru tratarea bolnavilor cu HIV. Ce nu s-a menţionat însă este faptul că banii alocaţi nu vor ajunge decât pentru trei luni după care bolnavii vor rămâne din nou fără tratamente - asta în cazul în care nu se va mai suplimenta din nou bugetul.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca asigură tratamentul la peste 200 de pacienţi care sunt infectaţi cu virusul HIV. Timp de o lună bolnavii au primit tratamente parţiale deoarece conducerea spitalului nu a mai putut să le asigure medicamente din lipsă de fonduri.


Tratamente până în decembrie

Banii care au fost suplimentaţi la Cluj, pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu virusul HIV, se ridică la suma de 1,6 milioane de lei. Conform conducerii unităţii spitaliceşti, cu aceşti bani tratamentul bolnavilor este asigurat pe parcursul a trei luni.

“La Cluj a fost alocată suma de 1,6 milioane de lei. Vom putea asigura tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV până în luna decembrie. Avem promisiuni că începând din luna decembrie o să fie suplimentat din nou bugetul”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, Ioan Mureşan.


Bolnavii rămân periodic fără tratament

Faptul că pacienţii rămân periodic fără tratamente nu mai reprezintă nicio noutate pentru nimeni. De mai mulţi ani, tot la câteva luni luni, ei rămân fără medicamente din cauză că stocurile se epuizeză.

Cel mai grav este faptul că specialiştii spun că întreruperea tratamentului pentru un bolnav de SIDA poate deveni periculoasă deoarece virusul capătă rezistenţă.


În judeţul Cluj, tratamentul pentru bolnavii infectaţi cu virusul HIV costă lunar peste 35.000 de lei.

Conform datelor înregistrate la finele anului trecut, în România există un număr de 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, dintre care peste 10.000 sunt în evidenţă activă, iar 8.000 dintre aceştia urmează tratamentul antiretroviral. Studiile arată că cei mai mulţi dintre cei infectaţi sunt tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani.

Etichete: hiv boli infectioase
abonare newsletter