Social

A doua sesiune a bacalaureatului bate la uşă

1.600 de elevi clujeni s-au înscris, până la această oră, la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului.

Adolescenţii se pregătesc din nou de examene. Cei care nu au promovat bacalaureatul în sesiunea din această vară, sau în promoţiile anterioare, mai au o şansă: în curând va avea loc cea de-a doua sesiune a bacalaureatului.

Elevii care nu au promovat clasa a XII-a şi au rămas corigenţi la anumite materii, în perioada 6-7 august vor fi din nou examinaţi. După ce vor afla rezultatele vor şti dacă vor putea sau nu să susţină examenul de maturitate.


Prima probă din cadrul bacalaureatului va avea loc în data de 18 august, iar rezultatele finale vor fi afişate în 4 septembrie.

La Cluj peste 1.600 de elevi, examinaţi

Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului au avut loc la mijlocul lunii iulie. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, la vremea respectivă au fost înscrişi un număr de 1.600 de elevi.


 

“Datele referitoare la numărul adolescenţilor înscrişi pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului sunt deocamdată parţiale deoarece în această perioadă elevii care nu au promovat clasa a XII-a susţin corigenţele. Până în prezent avem înscrişi un număr de 1.600 de elevi, însă rezultatele finale le vom avea abia în data de 12 august. Pentru cea de-a doua sesiune a bacalaureatului sunt pregătite un număr de şase centre de examinare şi un centru de evaluare”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, inspectorul şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Mariana Pop.


 

Elevii, buni de plată


 

Elevii care nu au învăţat suficient de mult încât să promoveze bacalaureatul sunt buni de plată. Cei care susţin examenul de maturitate pentru a treia oară sunt nevoiţi să scoată din buzunare suma de 230 de lei.


 

Cei care nu au promovat bacalaureatul, dar care vor să le fie recunoscute unele probe din anii anteriori trebuie să plătească o sumă de bani în funcţie de numărul de probe pe care le mai au de susţinut.

 

O taxă trebuie să plătească şi absolvenții claselor de matematică-informatică, intensiv informatică, ai claselor cu studiu intensiv și bilingv al limbilor străine și cu predare în limbile minorităților, ai claselor cu profil pedagogic, specializarea învățători-educatoare - care au susținut în anii anteriori de cel puțin de două ori Examenul pentru Obținerea Atestatului.

Conform legislaţiei în vigoare, dacă aceștia doresc să susțină din nou examenul de atestat, taxa de examen se stabilește la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean.

Când începe bacalaureatul?

Cea de-a doua sesiune a bacalaureatului se desfăşoară în perioada 18 august – 4 septembrie. Prima probă va avea loc în perioada 18 – 19 august când elevilor le vor fi testate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română. În 18 – 19 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar în 19 – 20 august evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Competenţele digitale vor fi evaluate în intervalul 21-22 august. Probele scrise vor debuta în data de 25 august când elevii vor susţine proba scrisă la limba şi literature română.

O zi mai târziu va avea loc proba scrisă la limba şi literature maternă, iar în 27 august se va desfăşura proba obligatorie a profilului. Ultima probă din cadrul examenului de maturitate va avea loc în 29 august când va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate în data de 1 septembrie după care elevii nemulţumiţi de rezultatele obţinute vor putea depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 4 septembrie.

La nivelul judeţului Cluj, rata de promovabilitate a primei sesiuni a bacalaureatului, a fost de 73,91%.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter