Social

Ruinele Spitalului Regional, pasate între autorități

Construirea unui nou spital de urgenţă în cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a început în 1995, fiind oprită după doar un an, în care s-au cheltuit un milion de lei. În 18 ani, clădirea a ajuns o ruină invadată de buruieni, fiind pasată între autorităţi incapabile să îi găsească un rost.

La mijlocul anilor '90, se dorea a fi cel mai nou şi mai modern spital de urgenţă din Cluj-Napoca, ridicat în cartierul Mănăştur. Lucrările au început în 1995 şi s-au oprit după un an, în lipsa finanţării, dar nu înainte de cheltuirea unui milion de lei. De 18 ani, spitalul zace abandonat, devenind o ruină năpădită de buruieni, cu copaci crescuţi în acoperiş, pasată între autorităţi.

Potrivit Medifax, construirea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj în anul 1994, iar lucrările pe terenul de 21.000 de metri pătraţi au început în aprilie 1995. Lucrările, făcute de firma TCI Contractor General Cluj-Napoca, aveau un termen de finalizare de patru ani.


Investiţia a fost estimată la 750 de milioane de lei, la vremea respectivă, echivalentul a 3,3 milioane de lei noi, potrivit calculelor constructorilor.

Proiectul a fost realizat de SC Proiectantul SA Cluj-Napoca şi prevedea un pavilion central şi alte patru pavilioane în jurul acestuia.


Ministerul Sănătăţii şi autorităţile judeţene au justificat necesitatea construirii unui spital de urgenţă în cartierul Mănăştur pornind de la faptul că unităţile medicale din Cluj-Napoca sunt comasate, majoritatea, în zona centrală, clinicile de specialitate fiind construite în secolul al XIX-lea după un sistem pavilionar care cuprinde clădiri distincte, situate la distanţă unele de altele. Clădirea a fost abandonată, iar conducerea judeţului a găsit şi o altă explicaţie, motivând că, de fapt, nici proiectul nu ar fi fost în regulă de la bun început.  "S-a invocat faptul că spitalul avea holurile prea înguste, care nu ar fi permis trecerea a două tărgi mobile una lângă alta, spaţiul de manevră fiind redus, ba că unele saloane nu aveau înălţimea optimă, că nu era compartimentat corespunzător unei unităţi medicale moderne. Au apărut şi informaţii legate de faptul că terenul pe care s-a construit era revendicat de membrii Asociaţiei «Fiii vechiului Mănăştur» şi s-au gândit să nu mai investească în acest proiect, deşi era pe jumătate gata. Dar banii s-au cheltuit. A fost o risipă", a spus un oficial al autorităților locale pentru Mediafax.

Abia în 2003 autorităţile judeţene s-au gândit să îi găsească construcţiei abandonate o întrebuinţare, astfel că a început sarabanda pasării imobilului de la un minister la altul, de la o instituţie la alta.


În august 2003, prin Hotărâre de Guvern, s-a transmis cu titlu gratuit obiectivul de investiţii "Spitalul Clinic de Urgenţă şi Centrul de Investigaţie, Diagnostic şi Tratament Cluj-Napoca" şi a terenului aferent din proprietatea privată a statului şi din administrarea Ministerului Sănătăţii în proprietatea privată a judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj.

În februarie 2004, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj, s-a aprobat vânzarea prin licitaţie publică a terenului şi construcţiei aferente "Spitalul Clinic de Urgenţă", dar demersul nu s-a concretizat, nefiind investitori interesaţi.


Printr-o altă hotărâre de Consiliu Judeţean, din aprilie 2005, s-a aprobat punerea în valoare a clădirii spitalului prin asociere cu potenţiali investitori, în vederea realizării pe acel teren a Centrului Cultural Transilvania, care trebuia să includă Academia de Muzică, Liceul de Muzică şi Filarmonica de Stat "Transilvania", dar nici acest demers nu a fost finalizat.

În iulie 2006, în urma unei alte hotărâri de Consiliu Judeţean, s-a aprobat transmiterea cu titlu gratuit din proprietatea privată a judeţului Cluj şi din administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj, aflată în subordinea CJ Cluj, a clădirii spitalului în proprietatea privată a statului român şi în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării "în vederea realizării sediilor Liceului de Muzică «Sigismund Toduţă» şi Academiei de Muzică «Gheorghe Dima din municipiul Cluj-Napoca", dar nici acest proiect nu s-a finalizat.


În 2013, Consiliul Judeţean Cluj a propus ca imobilul să fie amenajat ca spital de urgenţă pentru copii, dar nici această intenţie nu s-a concretizat, astfel încât clădirea a rămas, mai departe, în stadiul de ruină.

abonare newsletter