Social

Noua listă a compensatelor? Poate de Crăciun!

250.000 de clujeni, care sunt înregistraţi ca bolnavi cronici, vor mai avea de aşteptat până vor putea intra în posesia medicamentelor noi care se vor găsi pe lista compensatelor.

Bolnavii cronici ai României sunt purtaţi cu zăhărelul de la o zi la alta de către autorităţi în ceea ce priveşte actualizarea listei medicamentelor compensate. La sfârşitul anului trecut, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţau cu surle şi trâmbiţe că noua listă a compensatelor va intra în vigoare cu prima zi a acestui an.

Au trecut opt luni de atunci, iar de reactualizarea listei medicamentelor compensate nici vorbă. Cel mai nou anunţ făcut în această privinţă spune că noua listă nu va fi finalizată decât în luna decembrie.


Bolnavii aşteaptă această listă de şapte ani, iar la cum merg lucrurile la noi în ţară, se pare că nu vor intra prea curând în posesia noilor tratamente. La nivelul judeţului Cluj, în evidenţele medicilor de familie, există înregistraţi aproximativ 250.000 de bolnavi cronici.

Războiul politic, moartea bolnavilor

Bazele noii legi a sănătăţii au fost puse pe vremea fostului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Pe lista modificărilor din sănătate se prevedea şi reactualizarea listei compensatelor. Această listă trebuia să intre în vigoare în luna aprilie a acestui an odată cu introducerea pachetelor de bază. În luna februarie Nicolăescu şi-a dat demisia, iar locul lui a fost ocupat de Nicolae Bănicioiu – acesta a fost unul dintre motivele care a dus la întârzierea reactualizării listei compensatelor.


La scurt timp după preluarea funcţiei, Nicolae Bănicioiu, anunța că noua listă a compensatelor nu este valabilă deoarece a fost alcătuită din 167 de molecule evaluate de o singură persoană și că există dubii în privința faptului că acestea au fost evaluate într-un mod corect. Tot el anunţa că se lucrează la o nouă listă care va fi finalizată în câteva luni, lucru care nu s-a întâmplat deocamdată.

Drumul lung al compensatelor

La începutul anului trecut, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa că lista compensatelor va fi actualizată şi că bolnavii vor putea intra în posesia ei la data de 1 iulie 2013.


Când s-a apropiat termenul menţionat, autorităţile au anunţat că lista nu este finalizată şi că va intra în vigoare în prima zi a anului 2014. Cum amânările ocupă loc de cinste la noi în ţară, acestea nu au întârziat să apară nici în această situaţie: reactualizarea listei nu a fost făcută la începutul anului, iar mai mult decât atât, termenul a fost amânat până la data de 1 aprilie.

Reactualizarea listei compensatelor nu a fost făcută nici la acea dată şi nu este accesibilă bolnavilor nici în ziua de astăzi. Termenele sunt amânate de la o lună la alta, iar cel mai nou anunţ făcut în acest sens spune că lista va fi finalizată abia la sfârşitul acestui an.


Bolnavii cronici, în stand-by de 7 ani

Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de şapte ani, iar bolnavii cronici o aşteaptă cu disperare pentru a putea avea acces la noile tratamente.

Unii dintre ei s-au săturat să mai aştepte şi au dat statul în judecată. Este vorba despre cei şapte pacienţi, bolnavi de cancer, care au dat statul român în judecată pentru a beneficia de tratament gratuit de ultimă generaţie. Magistraţii le-au dat câştig de cauză şi au obligat autorităţile să le pună la dispoziţie tratamentul de care au nevoie. Conform preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, după cei şapte pacienţi care au câştigat lupta cu statul, alţi 150 şi-au exprimat intenţia de a lupta pentru drepturile lor.


De Crăciun, avem noua listă

Asta este cea mai recentă promisiune făcută de ministrul Sănătăţii în ceea ce priveşte reactualizarea listei de medicamente compensate. Nicolae Bănicioiu a anunţat că până în luna decembrie lista compensatelor va fi finalizată.

Conform autorităţilor, odată cu introducerea noii liste, pacienţii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care nouă sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice.
 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter