Social

Premieră națională pentru șomerii de la Mechel!

Firmele care vor angaja persoane dintre muncitorii disponibilizaţi de Mechel Câmpia Turzii vor putea primi 4.800 de euro pentru fiecare persoană în parte.

Reintegrarea pe piaţa muncii a disponibilizaţilor de la Mechel Câmpia Turzii ar putea deveni o afacere atractivă pentru multe firme.

O măsură derulată în premieră în România prevede ca firmele care vor angaja persoane care au fost disponibilizate de Mechel Câmpia Turzii să primească 4.800 de euro pentru fiecare muncitor în parte. Măsura reprezintă o premieră pentru România, susţine directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don.


Proiectul va fi derulat de AJOFM Cluj cu ajutorul unei finanţări europene din Fondul European de Ajustare a Globalizării (FEAG).

Potrivit lui Daniel Don, AJOFM Cluj lucrează încă din martie 2012, când au avut loc primele disponibilizări masive la Mechel Câmpia Turzii, la un amplu proiect de reintegrare pe piaţa muncii a persoanelor concediate de companie.


1 + 1 gratis

Subvenţia de 4.800 de euro ar acoperi un salariu de 200 de euro net pe angajat, timp de un an de zile, a explicat Don.

„Făcând o analiză financiară pe proiectul Mechel am gândit o serie de măsuri noi pe care să le introducem în proiect care să conducă la o creştere a ocupării a acestor persoane din grupul ţintă. Şi am făcut un studiu, am lansat în mediul de afaceri din zona Câmpia Turzii propunerea de acordare a unei subvenţii la angajare. Subvenţia la angajare propusă de noi este de 4.800 de euro pe persoană. Suma asta se compune din acordarea unui salariu minim net de 200 de euro pe lună, ce reprezintă echivalentul a 900 de lei care este salariul minim pe economie şi la care se adaugă contribuţii la asigurări sociale şi de stat ce reprezintă suma de 200 de euro, căci contribuţia este de 48%. Aşadar, în total, 200 plus 200, ori 12 luni, echivalentul sumei de 4.800 de euro”, a explicat Daniel Don, citat de Agerpres.


El a precizat că în urma consultărilor care au avut loc cu angajatorii s-a ajuns la concluzia că aceştia preferă că primească o sumă mai mare o singură dată, la angajarea personalului, decât o subvenţie lunară.

În cazul în care ar accepta această înţelegere, angajatorii se vor obliga să-i ţină pe muncitori pe statele lor de plată încă un an după terminarea proiectului, ce are şi el o durată de un an. De asemenea, salariul pe care trebuie să-l ofere muncitorilor este de minim 200 de euro.


Beneficii pentru stat

Daniel Don a menţionat că măsura este benefică nu doar pentru foştii muncitori de la Mechel Câmpia Turzii, dar şi pentru firmele din zonă şi chiar şi pentru bugetul de stat - angajatorul primeşte o subvenţie, muncitorii nu rămân şomeri, iar statul îşi primeşte taxele aferente salariilor. „Din punct de vedere economic, 200 de euro merg la stat şi, prin obligaţia de a-l păstra încă un an, statul îşi recuperează sumele acordate. Plus că oamenii au devenit ocupaţi, iar pentru ei se plătesc taxe. Iar ei, cu salariile primite cumpără produse care au TVA, TVA-ul ăsta ajunge la stat şi aşa mai departe. Deci în mod sigur măsura este una favorabilă statului, iar în plus persoanele sunt angajate”, a explicat directorul AJOFM Cluj.

Revenire pentru 110 angajaţi

În prezent există deja o înţelegere cu Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT - fosta Mechel) pentru reangajarea unui număr de 110 muncitori dintre cei disponibilizaţi, firma urmând să beneficieze de cei 4.800 de euro pe persoană pentru angajarea acestora. Prin această subvenţie, Daniel Don speră să încurajeze angajarea unui număr de încă câteva sute de oameni, la diverse firme din zonă.


Măsura de acordare a subvenţiei de 4.800 de euro pentru muncitorii disponibilizaţi de Mechel va deveni activă de la finalul lunii septembrie 2014.
Între 2012 şi 2013, Mechel a disponibilizat aproximativ 3.000 de persoane. În acest moment în întreprindere, care a revenit la numele de ISCT după ce acţionarii ruşi au vândut firma şi activele, mai lucrează 230 de muncitori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter