Social

Locurile de joacă din oraş sunt frumoase doar pe hârtie

Autorităţile locale sunt asaltate frecvent cu reclamaţii referitoare la locurile de joacă. Oamenii spun că sunt prea puţine, sunt multe aparate defecte şi în unele locuri boschetarii au transformat toboganele în toaletă publică.

Primarul Emil Boc se laudă în raportul de activitate pe anul trecut cu realizarea a două noi locuri de joacă în oraş, întreţinerea celor existente şi cumpărarea a peste 200 de aparate noi de joacă. În realitate, părinţii nu sunt deloc mulţumiţi de modul în care arată multe dintre aceste locuri, autorităţile locale fiind “bomdardate” cu reclamaţii pe acest subiect. Mai mult, cartierul Bună Ziua a rămas în continuare fără niciun loc de joacă pentru copii. 

Două noi locuri de joacă într-un an

Potrivit raportului primarului, în 2013 au fost făcute două locuri de joacă noi pe strada Pomet şi pe strada Taberei nr. 20. “Au fost achiziţionate un număr de 211 complexe şi aparate de joacă pentru copii şi 44 de mese cu patru bănci. Cu aceste dotări urbane au fost reamenajate şi redotate 39 de locuri de joacă pentru copii, au fost suplimentate aparatele de joacă în nouă parcuri din oraş, s-au reamenajat spaţiile de joacă la 15 grădiniţe şi au fost create două noi locuri de joacă (str. Pomet şi str. Taberei nr.20)”, se arată în documentul citat.


Pentru Bună Ziua nu a fost găsită încă nicio soluţie astfel că acesta rămâne singurul cartier din oraş fără niciun loc de joacă. Anul trecut, Emil Boc declara că nu există terenurile necesare pentru crearea unor spaţii de joacă în Bună Ziua.

Boschetarii au transformat locurile joacă în toalete

Deşi în raport este menţionat că s-a realizat “o amplă acţiune de verificare a tuturor locurilor de joacă şi pentru sport în aer liber, intervenindu-se acolo unde a fost cazul cu lucrări de reparaţii şi înlocuire a dotărilor urbane, efectuându-se un total de 327 de intervenţii în toate cartierele”, părinţii reclamă faptul că nu îşi mai pot lăsa copiii să se joace din cauza aparatelor rupte şi a boschetarilor care îşi fac nevoile în tobogane. ““Am asistat la accidentarea unei fetiţe care a căzut cu piciorul în spaţiul în care lipsea una din scândurile de lemn. Lădiţa cu nisip este folosită de pisicile sălbatice din cartier ca şi lădiţă cu nisip”, scria recent o clujeancă despre un loc de joacă de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, într-o sesizare adresată primarului Emil Boc.


O altă clujeancă se plânge de faptul că pe strada Bucureşti, oamenii străzii folosesc toboganele pe post de toaletă. “Zilnic, copiii noştri sunt nevoiţi să suporte fecalele şi resturile menajere ale oamenilor fără adăpost, care şi-au făcut un obicei, din a folosi toboganele, pe post de toalete. Până acum câteva zile exista un WC public, care însă între timp a fost incendiat”, scrie clujeanca într-o sesizare.  

abonare newsletter