Social

Absolvanții de studii universitare pot urma doctorate cu frecvență redusă

Absolvanții de studii universitare care doresc să îți continue studiile dar nu au posibilitatea să o facă cu frecvență zilnică, pot opta pentru înscrierea la doctorate cu frecvență redusă în urma aprobării unei OUG care modifică Legea Educației.

O ordonanță de Urgența care modifica Legea Educatiei, care a fost publicată deja în Monitorul Oficial modifică forma de învățământ la nivel post-universitar introducând și doctoratele la frecvență redusă.

Deși Legea Educatiei Nationale spunea pana acum ca programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa noua ordonanță de urgență aprobată de guvern prevede că programele de studii universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa.


Potrivit aceluiași document Ministerul Educatiei Nationale poate aproba universitatilor un numar suplimentar de locuri – in limita a 10% din capacitatea de scolarizare stabilita de ARACIS.

Aceeași OUG introduce și alternativa la masterul didactic: pot deveni profesori si cei care au pregatire in cadrul programelor de formare psihopedagogica de nivel I si II realizata prin departamentele de specialitate din cadrul institutiilor de invatamant superior.


Orice persoană își poate înființa propria facultate

O persoana fizica poate fi de acum inainte fondatoare a unei universitati private, ea poate propune desfiintarea institutiei de invatamant superior, caz in care patrimoniul universitatii revine fondatorului. Institutiile de invatamant superior pot fi si persoane juridice de drept privat si de utilitate publica.

Potrivit OUG, initiativa infiintarii institutiei de invatamant superior de stat apartine Guvernului. Initiativa si resursele financiare si materiale necesare infiintarii institutiei de invatamant superior particular si confesional apartin unei persoane fizice, unui grup de persoane fizice, unei fundatii, unei asociatii sau unui cult religios ori altui furnizor de educatie, recunoscut ca atare potrivit prevederilor prezentei legi, denumit fondator, scrie estnews.ro.


Persoanele fizice sau grupul de persoane fizice, precum si persoanele juridice care au avut initiativa infiintarii institutiei de invatamant particular si confesional particular, finalizata prin acreditarea acesteia, isi pastreaza calitatea de fondatori, precizeaza OUG.

Ultimele Stiri
abonare newsletter