Social

Scaunul auto pentru copii. Ce zice legea şi ce înţeleg părinţii

Mulţi părinţi renunţă la scaunul auto pentru copii de îndată ce aceştia împlinesc trei ani, în ciuda riscurilor, deoarece legislaţia din România este destul de neclară în ceea ce priveşte acest aspect.

În fiecare an, accidentele de pe şoselele din UE sunt răspunzătoare pentru peste 800 de decese şi 100.000 de cazuri de vătămări grave în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani.

În România, legislația spune că este obligatoriu scaunul auto doar pentru copiii sub trei ani, deşi în afara ţării regulile sunt mult mai stricte.


Mai exact, în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, copiii care au mai puţin de 135 cm (10-12 ani) trebuie fixaţi în scaun omologat de copil. În România, potrivit legislaţiei, trebuie transportaţi în dispozitive de reţinere omologate doar copiii mai mici de trei ani. Pentru copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm, legislaţia românească spune că e obligatorie „centura de siguranţă adaptată greutăţii şi dimensiunilor lor”. Din această cauză, mulţi părinţi cred că e suficient să îi fixeze pe micuţi cu centura de siguranţă a maşinii, iar asta doar în afara oraşului, deoarece şi numărul de adulţi care poartă centura pe locurile din spate ale maşinii, în timp ce rulează prin oraş, este aproape nesemnificativ.

Astfel, imaginea unui copil zburdând pe bancheta din spate a maşinii este mult prea des întâlnită, în special pe drumurile din oraş.


16 accidente, 15 copii răniţi, unul decedat

Potrivit datelor solicitate Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, de la începutul anului şi până la jumătatea lunii mai, pe raza judeţului Cluj s-au produs 16 accidente rutiere în care au fost implicaţi copii cu vârsta până în 12 ani. În 15 cazuri, accidentele s-au soldat doar cu rănirea copiilor implicaţi, iar unul s-a soldat cu decesul unui nou-născut. În aproape jumătate dintre cazuri, copiii nu numai că nu erau fixaţi în scaune auto speciale, dar nici nu purtau centura de siguranţă iar doi dintre ei stăteau pe locul din faţă.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că în şapte dintre aceste situaţii copiii nu purtau centuri de siguranţă conform reglementărilor legale. De asemenea, în două dintre aceste cazuri, minorii erau transportaţi pe locurile din faţă, deşi acest lucru le este interzis prin prevederile art. 97, alin. 2 din Regulamentul de  aplicare a O.U.G. 195/2002, conform cărora ,<<conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârsta de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice>>.”, se arată în răspunsul primit de la IPJ Cluj.


Din datele Poliţiei mai reiese că „în cinci cazuri copiii erau fixaţi în dispozitive de retenţie (scaune) corespunzătoare, tot atâtea fiind şi cazurile în care era imperativ acest lucru din punct de vedere legal”. Cu alte cuvinte, era vorba de copii sub trei ani şi niciun alt copil implicat anul acesta într-un accident rutier pe raza judeţului nu era fixat într-un scaun auto special.

Cu toate că legislaţia românească le permite părinţilor să nu folosească scaunul auto, ci doar centura maşinii, experţii recomandă scaunul auto special măcar până când copiii împlinesc cinci ani, ca fiind singura soluţie care oferă siguranţă sporită în cazul unei coliziuni.  Iar aceasta deoarece este ramforsat, asigură protecţie suplimentară inclusiv pe laterale, absoarbe din şoc şi în plus nici nu îi permite celui mic să se mişte de la locul lui.


Aproape 3.000 de sancţiuni

În primele patru luni ale anului 2014, la nivelul judeţului Cluj au fost aplicate 2.865 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor legale în ceea ce priveşte portul centurii de siguranţă, aplicate atât conducătorilor auto cât şi pasagerilor.

Regulile UE pentru transportul copiilor în maşină

- sub 135cm - scaun de copil
- între 135 si 150cm – pernă înălţătoare + centură
- peste 150 cm – centura maşinii


Ce se întâmplă în caz de impact

În timpul unui impact, la 50 km/h, viteza de deplasare în oraş, asupra unui adult de 80 kg acţionează o forţă de 2 tone. În acest caz, asupra unui copil de circa 15 kg revine o lovitură cu forţă de 200 kg.

abonare newsletter