Social

Prima cameră de audieri pentru minori, inaugurată la Cluj

Anual, 11.000 de copii sunt abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în România, iar numărul lor este în continuă creştere.

Audierile la care sunt supuşi copiii, indiferent că sunt victime sau infractori, sunt traumatizante de cele mai multe ori – asta conform specialiştilor. Din acest motiv la Cluj a fost înfiinţată o cameră specială unde să fie audiaţi minori, cameră care se găseşte în incinta sediului Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului.

Aici minorii pot avea siguranţă că stau de vorbă cu o echipă de specialişti, că pot mărturisii tot adevărul şi că persoana care îl agresează sau agravează nu îi va mai putea face rău.


Inaugurarea camerei a avut loc joi în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor sociale, juridice, a politicienilor, dar şi a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj.

Rolul camerei de audiere

În România există doar două astfel de camere pentru audierea minorilor care au fost inaugurate în această săptămână: la Dolj şi în Cluj. Acest proiect este deocamdată unul pilot, iar în lunile care urmează se va urmări evoluţia lui.


Conform iniţiatorilor proiectului “camera de audieri a copilului este creată pentru a se reduce victimizarea secundară a copiilor, victime-martori ai abuzului/exploatării sexuale, pe durata procesului de urmărire penală şi de judecare a cauzei prin implementarea unui mecanism eficient şi durabil de protecţie a copilului, bazat pe abordarea specializată şi individuală a fiecărui caz”.

Mii de copii abuzaţi

Studiile, în ceea ce priveşte numărul copiilor abuzaţi şi agresaţi de către părinţi, sunt de-a dreptul înfricoşătoare. Conform acestor, în 45% dintre familiile din România există risc de violenţă asupra minorilor, iar în 10% dintre cazuri se manifestă forme de abuz asupra minorilor.


Conform unor date statistice ale DGASPC, în anul 2012, au fost înregistrate un număr de 11.000 de cazuri de abuz, neglijenţă şi exploatare, dintre care 6.726 de copii au rămas în familie cu servicii oferite, iar pentru un număr de 2.475 de copii a fost dispus plasamentul în regim de urgenţă.

În primul semestru al anului 2013, la nivelul judeţului Cluj, 112 de copii au fost abuzaţi emoţional, fizic, sexual, exploataţi prin muncă sau sexual ori au fost neglijaţi. În aceeaşi perioadă, tot în Cluj, 516 de copii au fost implicaţi în proceduri juridice: 399 în cazuri de divorţi şi 117 au fost în conflict cu legea.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter