Social

Atenţie clujeni: căpuşele se pregătesc să atace

În ultimii doi ani, peste 2.200 de clujeni au fost înţepaţi de căpuşe, dintre care aproape 100 au fost diagnosticate cu boala Lyme.

Luni se serbează Ziua Mondială a Sănătăţii, iar în acest an, temele care sunt abordate se referă la bolile transmise de la o persoană la alta şi de la un loc la altul prin intermediul ţânţarilor, muştelor, gândacilor sau a căpuşelor.

Una dintre probleme cu care se va confrunta populaţia în perioada imediat următoare, odată cu încălzirea vremii, sunt înţepăturile de căpuşe. Tocmai din acest motiv medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte aceste înţepături deoarece pot declanşa boli virale sau bacteriene. Cea mai frecventă este boala Lyme.


Peste 2000 de clujeni, înţepaţi

Conform unor date prezentate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj: “în anul 2013  au fost înţepate de căpuşe 719 persoane, dintre acestea 26 de cazuri au fost confirmate ca boala Lyme, iar în anul 2012, au fost muşcate un număr de 1551 persoane şi diagnosticate cu boala Lyme 66 persoane”.

Numărul celor care au fost înţepate de căpuşe este mult mai mare doar că nu toţi s-au prezentat la medic. Muşcătura de căpuşă nu este dureroasă şi din acest motiv pot trece neobservate pe corp. Unele căpuşe transmit boala Lyme, maladie care poate afecta inima şi creierul. Simptomele acestei boli constau în febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, pete roşii şi mâncărimi la nivelul pielii sau paralizia temporară a unei părţi a feţei.


Cum să te fereşti de căpuşe?

Specialiştii recomandă pacienţilor care vor să se ferească de înţepătura de căpuşă să: evite locurilor cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase, adică iarbă, tufişuri, copaci, ramuri uscate etc. Să evite interacţiunea directă cu un animal parazitat, să fie echipaţi corespunzător cu haine de culoare deschisă, pantaloni lungi, încălţăminte închisă, pălărie de soare şi să-şi examinarea periodic corpul pentru depistarea inţepăturilor.

De asemenea, specialiştii mai recomandă ca pe zona în care a fost descoperită căpuşa să nu fie aplicat alcool, oţet, ulei, benzină, salivă sau altceva. Capuşa ar putea elimina tot ce conţine direct în fluxul  sanguin. 


Medicii spun că persoanele care sunt înţepate de căpuşă trebuie să se prezinte în cel mai scurt timp la medic deoarece dacă este îndepărtată acasă riscă să se rupă, iar partea cea mai dăunătoare rămâne sub piele.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter