Social

Nu mai aşteaptă mila statului: Spitalul Judeţean Cluj se gospodăreşte singur

Reprezentanţii spitalului au iniţiat o campanie de strângere de fonduri prin care se doreşte colectarea sumei de 2.512.800 de lei pentru achiziţionarea echipamentelor performante.

Lipsa aparatelor performate în spitalele din ţară este una dintre multele probleme pe care le are sistemul sanitar românesc. Tocmai din acest motiv, reprezentanţii spitalelor încep să se gospodărească singure şi să încerce să colecteze fonduri din diferite părţi pentru achiziţionarea lor. Primul exemplu îl avem la Institutul Inimii din Cluj unde reprezentanţii unităţii spitaliceşti au organizat un bal pentru colectarea fondurilor.

O campanie de strângere de fonduri, intitulată “investiţii în sănătate”, este organizată şi de reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Scopul acestei campanii este de a se achiziţiona echipamente medicale performante specifice de terapie intensivă. Suma necesară achiziţionării echipamentelor medicale se ridică la 2.512.800 lei.


Cele patru secţii care vor beneficia de fondurile din această campanie, şi unde se doreşte achiziţionarea aparatelor performante, din cadrul SCJU Cluj sunt: Unitatea de Primiri Urgenţe, Anestezie Terapie Intensivă, Anestezie Terapie Intensivă Neurochirurgie şi la sala de operaţii-traumă: chirurgie plastică/ortopedică.

Sponsorizări de la firmele colaboratoare

Conducerea spitalului îşi îndreaptă atenţia, pentru colectarea de fonduri, de la toată lumea care are posibilitate de a dona anumite sume de bani, dar în special către unităţile economice cu care colaborează.


 “În ultimii ani fondurile alocate pentru achiziţionarea aparaturii performante au fost ca şi inexistente. Consider că e momentul ca firmele şi societăţile care au lucrat în ultimii ani cu spitalul să vină să-şi îndrepte atenţia şi către spital şi să facem nişte parteneriate foarte serioase. Şi eu, ca şi spital, să am ceva de câştigat în urma acestor contracte. Este vorba de furnizorii de aparatură medicală, de medicamente...”, a declarat luni managerul SCJU, ec. Petru Şuşca.

Conducerea spitalului va face apel şi către preşedinţii Consiliilor Judeţene din judeţele învecinate. “Doar 60% dintre pacienţii care sunt internaţi la acest spital sunt din Cluj, restul sunt din judeţele învecinate, în special din Maramureş, Alba, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. Din acest motiv ni se pare normal să încerce să ne ajute şi ei cu ce fonduri pot şi să facă apel la societăţile din jur”, a mai adăugat Petru Şuşca.


Terapia Intensivă, lipsă acută de paturi

Una dintre problemele majore cu care se confruntă secţia de Terapie Intensivă Mobilă din cadrul spitalului judeţean este faptul că aici există un număr de 24 de paturi care sunt ocupate de pacienţi în majoritatea timpului. În cadrul acestei secţii se doreşte achiziţionarea unui număr de şase paturi cu banii care vor fi colectaţi în această campanie.

Nu numai lipsa de aparatură crează dificultăţi în interiorul acestei secţii ci şi lipsa personalului. La cei 24 de pacienţi, care se află în stare critică pe această secţie, lucrează un personal care ar trebui să se ocupe de doar 19 pacienţi.


În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj lucrează un număr de 2400 de angajaţi, fără medicii rezidenţi, iar deficitul de personal este de aproximativ 500.

Numărul internărilor este în continuă creştere. În anul 2013 au fost internaţi un număr de 73.766 de persoane, cu aproape 10.000 mai mulţi decât în 2010.


 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter