Social

România se confruntă cu lipsa serviciilor de îngrijire pentru persoane cu dizabilități

România se confruntă cu lipsa serviciilor de îngrijire pentru persoane cu dizabilități, vârstnice și fără adăpost.

România se confruntă cu lipsa serviciilor de îngrijire pentru persoane cu dizabilități. Sursă foto: Pixabay.com România se confruntă cu lipsa serviciilor de îngrijire pentru persoane cu dizabilități. Sursă foto: Pixabay.com

 

 


România se confruntă cu lipsa serviciilor de îngrijire pentru persoane, cu dizabilităţi, vârstnice și fără adăpost, potrivit unui raport al Avocatului Poporului, care a fost lansat marţi.

„Nevoile specifice persoanelor care aparţin grupurilor vulnerabile din România, nevoi care decurg în mare măsură din lipsa/insuficienţa veniturilor, dar şi a situaţiei familiale şi a stării de sănătate, nu pot fi acoperite de infrastructura existentă de servicii sociale, fiind necesară dezvoltarea acesteia, care să ţină cont de caracteristicile fiecărui grup vulnerabil”, prevede un raport special al Avocatului Poporului privind dificultăţile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi, respectiv pacienţii a căror situaţie socială determină prelungirea spitalizării, scrie Agerpres.ro

Conform sursei citate, serviciile sociale sunt „dezvoltate insuficient” la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din mediul urban şi foarte puţin sau deloc în cele din rural.

„Rolul sistemului de protecţie socială şi al serviciilor rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi este de a sprijini persoanele cu dizabilităţi, care, din motive sociale combinate cu handicapul lor, nu pot duce o viaţă decentă în comunitate. Aceste servicii rezidenţiale sunt servicii sociale destinate special persoanelor cu dizabilităţi, nu sunt unităţi medico-sociale rezidenţiale sau unităţi medicale psihiatrice, prin urmare nu au personal exclusiv medical. La nivel naţional, serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi fie funcţionează la capacitate maximă, fie se află în proces de restructurare, astfel că nu se pot efectua admiteri”, arată raportul. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sprijin de 600 de lei/lună pentru copiii cu dizabilități din Cluj-Napoca: „Terapia poate ajunge la 4.800 de lei pe lună, de două ori salariul minim!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter