Social

Care este vârsta medie a Clujului? Ilfovul, cel mai „tânăr” județ al țării

Îmbătrânirea populației României dă motive de îngrijorare economiștilor. VEZI care este vârsta medie a Clujului.

Care este vârsta medie a Clujului? FOTO: Facebook/ Emil Boc Care este vârsta medie a Clujului? FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


​BNR este îngrijorată de schimbările demografice și arată că îmbătrânirea populației se numără printre „vulnerabilitățile structurale importante cu implicații majore asupra stabilității financiare”. Are Clujul motive de îngrijorare?

 


Cu toate că este departe de topul celor mai „îmbătrânite” județe din țară, județul Cluj nu se apropie nici de topul celor mai tinere județe ale României, ci se află undeva la mijloc, potrivit unei analize Hotnews. Vârsta medie a județului Cluj era, la Recensământul din 2022, de 41,7 ani, aproximativ la fel ca media națională (41,9 ani). O explicație ar putea fi faptul că, deși o mulțiume de tineri studiază și muncesc la Cluj-Napoca, orașul fiind, din acest punct de vedere, printre cele mai atractive din țară, ei nu au forme legale de locuire în municipiul-gazdă.

Cele mai tinere și cele mai bătrâne județe din țară

În Hunedoara, vârsta medie a populației a crescut cu 2,6 ani, însă cel mai bătrân județ din țară rămâne Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 46 de ani. Județul este urmat de Brăila - 44,8 ani, Vâlcea - 44,3 ani și Buzău - 43,9 ani.  


La polul opus se află județul Ilfov, cu cea mai tânără populație - 38,1 ani, urmat de județele Suceava - 39,4 ani, Vaslui - 40,5 ani și Botoșani - 40,8 ani.

Atât estimările Academiei Române cât și cele ale INS arată că populația activă se va reduce consistent în România, la fel ca și rata de participare pe piața muncii.


Efectele schimbărilor demografice asupra pieţei muncii sunt pronunţate. Când există o proporție mai mare de salariați în rândul populației, există mai multă concurență pe piața muncii, ceea ce împinge în jos puterea de negociere a salariaților și reduce atât salariile, dar și inflația.

Efectele demografice ar implica faptul că ratele de economisire (proporția din veniturile totale care este economisită) ar putea scădea brusc pe măsură ce baby boomers-ii se pensionează. Acest lucru poate afecta prețul banilor (dobânzile) și prețurile din piețele financiare (obligațiuni s.a.).


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Recensământ 2021: Populația României a scăzut cu 1,1 milioane. Procesul de îmbătrânire se accelerează

Ultimele Stiri
abonare newsletter