Social

Nevăzător din Cluj, umilit de un controlor CFR: „Cu tine ce-am să fac, bă!”

Alex Benchea, un tânăr alpinist nevăzător, a povestit pe rețelele de socializare experiența trăită într-un tren CFR Călători.

Nevăzător din Cluj, umilit de un controlor CFR: „Cu tine ce-am să fac, bă!”. FOTO: Depositphotos.com Nevăzător din Cluj, umilit de un controlor CFR: „Cu tine ce-am să fac, bă!”. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Alpinistul paralimpic Alex Benchea a povestit pe pagina sa de Facebook o experiență trăită în timpul călătoriei cu trenul CFR ce circulă pe ruta Timișoara-Iași. El arată că a fost tratat rău de un angajat al companiei din cauza dizabilității sale.

 


Mai concret, tânărul se deplasa spre Iași cu trenul, când a aflat că linia se află în reparații și transferul până la următoarea stație se va realiza cu microbuzul. Acela a fost momentul în care controlorul a exclamat în gura mare „Cu tine ce am să fac, bă!!!”, probabil la gândul că tânărul va avea nevoie de asistență la transfer. Tânărul s-a declarat stânjenit și indignat de atitudinea controlorului, făcând o pledoarie la compania de transport feroviar să își educe angajații în interacțiunea cu clienții.

„«Cu tine ce am să fac, bă!!!». Aceasta este reacția controlorului din trenul Timișoara-Iași. Linia e în reparație și se face transfer cu microbuzul. 


CFR, eu nu sunt un obiect, educați-vă angajații! Era să izbugnesc pe aici când l-am auzit pe stimabilul. Vreau înapoi în Elveția, în nici 24 de ore am călătorit înapoi în timp.

P.S. Facebook nu e locul să îți expui viața întreagă, dar unele întâmplări nu trebuie trecute cu vederea. Nu e prima dată când mă lovesc de incompetență și lipsa de perspectivă a unor angajați. Mulțumesc că m-ați suportat”, a scris Alex Benchea, pe rețelele de socializare.


„Modul de exprimare nu a fost unul adecvat. CFR Călători cere scuze tânărului alpinist”.

Într-un comunicat transmis Monitorul de Cluj miercuri, 24 august, compania CFR face următoarele precizări privind situația semnalată:

„Modificările temporare survenite în circulația trenului IR 1765 Timișoara Nord – Iași, de călătorie cu transbordare auto impuse de lucrările desfășurate de CFR SA, au fost anunțate, iar la cumpărarea biletului călătorul este informat privind modificarea intervenită.


CFR Călători asigură pasagerilor cu mobilitate redusă gratuit, la cerere, servicii de asistenţă la transportul cu trenul în limita posibilităţilor tehnice şi organizatorice. Pentru a beneficia de asistență trebuie completat un formular tip, disponibil la punctele de vânzare ale CFR Călători și pe pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro. Cererea se depune cu cel puțin 48 ore înainte de plecare (conform Regulamentului CE nr. 1371/2007), cu precizarea tuturor detaliilor necesare (date de identificare, dizabilitate, servicii necesare, datele trenului de plecare/sosire etc).

CFR Călători s-a autosesizat cu privire la situația semnalată și a fost demarată o cercetare internă legată de modul incorect de adresare al personalului de tren, asemenea comportament nefiind acceptat la nivelul companiei.

Modul de exprimare al conductorului de tren nu a fost unul adecvat, fapt pentru care CFR Călători cere scuze tânărului alpinist paralimpic.

Precizăm că personalul feroviar propriu este instruit cu privire la reglementările de conduită etică și comunicare în relaţia cu clienţii. De asemenea, independent de cercetarea internă, personalul în relația cu clienții va fi reinstruit privind comportamentul și modul de adresare către publicul călător.

Încercăm pe cât posibil să îmbunătăţim atitudinea personalului feroviar care este în relaţia cu clienţii, iar atunci când angajaţii noştri nu îşi îndeplinesc corespunzător atribuţiile de serviciu sunt sancţionaţi conform Codului Muncii şi Contractului Colectiv de Muncă”, a transmis CFR.

Primul vârf cucerit de Alex a fost în anul 2018

Alexandru Benchea s-a născut nevăzător și de-a lungul timpului, și-a primit porecla de „băiatul cu ochii albi”. În ciuda acestei dizabillități, ajuns în orașul din Inima Transilvaniei, Alex și-a dezvoltat pasiunea pentru alpinism pe care o împărtășește cu cei din clubul Climb Again. Primul său vârf de munte urcat de Alex a fost Moldoveanu, în vara anului 2018, iar ulterior, a cucerit și vârfurile Kilimanjaro, Elbrus sau Mont Blanc.

Interviul integral cu Alexandru Benchea poate fi citit AICI.

Sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Se caută clujean „cu suflet mare” care să alerge cu alpinistul Alex Benchea: „Este nevăzător, dar dezarmant de descurcăreț”

abonare newsletter