Sănătate

Informații utile despre sănătate pe care trebuie să le cunoști (P)

Uneori este dificil să faci diferența dintre faptele și miturile despre sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea complementară și integrativă.

Sursa foto: Canva Sursa foto: Canva

Familiarizarea cu subiectele științifice legate de cercetarea în sănătate te poate ajuta să înțelegi mai bine ceea ce auzi și citești și să iei decizii bine informate în materie de sănătate.

Ține cont de toate medicamentele și suplimentele alimentare pe care le iei


Uneori, luarea mai multor medicamente eliberate pe bază de rețetă și a unor suplimente alimentare poate crește efectele medicamentelor, ce pot deveni prea puternice, iar efectele secundare nedorite pot apărea rapid. De asemenea, este posibil să se ajungă și la scăderea efectelor, dar acest lucru nu înseamnă că nu vei beneficia pe deplin de pe urma tratamentului primit. 

Pentru a evita orice situație ce poate apărea, trebuie ca atunci când primești, de exemplu, un tratament de la un medic specialist în urologie, să îi specifici acestuia dacă mai urmezi un tratament sau ce fel de suplimente alimentare obișnuiești să iei. 


Deși multe suplimente pe bază de plante provin din surse naturale, nu înseamnă că este o opțiune mai bună pentru sănătatea ta. Oamenii de știință studiază aceste produse pentru a identifica ingredientele active și pentru a înțelege efectele lor în organism. Dacă suferi de probleme cardiace, este o idee bună să nu iei astfel de suplimente alimentare decât după o vizită la cabinetul de cardiologie.

De obicei, studiile pe medicamente cu un număr mare de persoane obțin în general rezultate care sunt mai fiabile decât cele la care participanții sunt într-un număr mult mai mic. De aceea, merită să ții cont de cele cu un număr mai mare de subiecți, căci acestea pot crește acuratețea constatărilor studiului și pot reduce probabilitatea ca orice efect observat în studiu să fie datorat întâmplării. 


Alege cu grijă sursele de informații medicale

Unele surse online de informații privind domeniul medical sunt utile, dar altele sunt inexacte sau înșelătoare. Dacă vizitezi un site de sănătate online pentru prima dată sau citești un blog medical, trebuie să îți pui o serie de întrebări: cine conduce sau a creat site-ul? Afirmațiile par prea bune pentru a fi adevărate? Este actualizat? De unde provine informația? 


Este important să te asiguri că te informezi din surse sigure. Totodată, nu uita că doar medicii specialiști sunt în măsură să îți ofere răspunsurile pe care le cauți din domeniul sănătății. 

CITEȘTE ȘI:

Simptomele diabetului: Problema de sănătate care apare când mergi la toaletă

Eurostat: România, printre țările din UE care alocă cei mai puțini bani pentru sănătate

abonare newsletter