Sănătate

O nouă mutație a Covid-19, pericol pentru cei vaccinați ori trecuți prin boală: „Ar însemna să luăm totul de la capăt”

Apariția unei noi tulpini a coronavirusului ar putea să afecteze și persoanele care au dezvoltat imunitate: vaccinații și cei trecuți prin boală, avertizează coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

România, „potențial bazin” al noilor tulpini Covid-19. România, „potențial bazin” al noilor tulpini Covid-19.

Astfel, în acest caz, „ar însemna să luăm totul de la capăt”, a precizat Gheorghiță.

„Evident că vom fi la fel de vulnerabili în fața infecției cu SARS-CoV-2 în perioada următoare. Dacă ne uităm că la nivelul regiunii europene sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei, iar OMS estimează că până la sfârşitul lui februarie, în situaţia actuală, în evoluţia actuală, am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti, vieți omenești pe care le putem preveni”, a declarat medicul militar, duminică seara, la Digi 24.


România, „potențial bazin” al noilor tulpini

El a arătat că țările cu rată mică de vaccinare, printre care și România ori Bulgaria ar putea deveni „potențialul bazin de generare a noilor cazuri, dar și a noilor variante virale, pentru că, să nu uităm, de fapt acesta este un alt lucru extrem de important, și anume că pe măsură ce vom avea în continuare un număr foarte important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Scenariu cel mai catastrofal ar fi reprezentat de apariția unei tulpini care însă să aibă răspuns imun la imunitatea dobândită prin vaccinare ori prin trecerea prin boală, a mai arătat medicul.


„Practic, ar însemna ca vaccinurile actuale și protecția dobândită până la acest moment la nivel populațional ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. Acesta este marele risc, de a asista la o varitantă virală care să fie adaptată, care să aibă mutații care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a eplicat coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

CITEȘTE ȘI:

Cu ce sechele pot rămâne bolnavii de COVID-19: „Simt că am îmbătrânit cu 10 ani”

abonare newsletter