Sănătate

VIDEO. Intervenție SMURD la un caz de Covid-19 în Cluj-Napoca. Chinul prin care trece o femeie cu formă gravă

Un paramedic din Cluj, Paul Oargă, a prezentat o intervenție a SMURD la un caz grav de Covid-19. Pe durata întregului video urmărim cum procedează personalul de pe ambulanță în astfel de situații, dar și cum arată o formă severă de Covid-19.

 

Paul Oargă, vlogger de pasiune, a publicat numeroase videoclipuri în care le arăta oamenilor cum e să fii paramedic pe ambulanță, dar și cât de important este cunoașterea manevrelor de prim ajutor.


 

De această dată, paramedicul a decis să ne arate ce se întâmplă „în spatele camerelor”, în ambulanța Covid-19. El a filmat o întreagă intervenție în cazul unei femei infectată cu o formă severă, din momentul în care salvatorii de pe SMURD au ajuns la locuința sa și până au dus-o în incinta spitalului.


Femeia a sunat la 112 pentru că nu mai putea respira:

„Continuăm seria de ambulanța SMURD și astăzi vreau să vedem un caz de Covid-19. O doamnă de 60-70 de ani care ne-a solicitat la ora 2:00 dimineața pentru lipsă de aer. Care au fost particularitățile cazului: în primul rând, doamna nu se știa cu niciun fel de probleme de sănătate, nu lua niciun fel de medicament acasă, fusese confirmată în urmă cu o zi de un alt echipaj care a fost acolo. Ce ne-a pus nouă foarte mari probleme a fost găsirea adresei care ne-a luat mai mult timp decât de obicei, cu vreo 5-7 minute în plus.


Ne-a luat mai mult pentru că nu am putut găsi adresa pe care o căutam, nu ne-a putut aștepta nimeni în stradă pentru că doamna era singură. Nu se vedeau bine cifrele și literele de pe scară, erau mai multe scări acolo. În cele din urmă am găsit-o, dar ca o mică mențiune - dacă ai numărul pe casă, asigură-te că îl ai acolo, dacă ai pe cine trimite în întâmpinarea ambulanței trimite-i și neapărat ține telefonul aproape în cazul în care echipajul are nevoie de ghidaj, să fie ghidat de către tine”, a relatat paramedicul.

Pacient: „Am lipsă de aer de 3 zile”

Femeia bolnavă i-a așteptat pe medici cu masca de protecție pe față, cu toate că problema ei era chiar lipsa aerului. Paramedicul a mărturisit că acest lucru i s-a părut o formă de respect, pe care o apreciază mult:


„A fost foarte simpatică doamna când și-a pus masca și ne-a așteptat cu mască, ceea ce e de apreciat. E un semn de respect pentru noi. Începem rapid monitorizarea pacientei, se vede clar, clinic, că ea nu este bine, că are lipsă de aer. Vrem să aflăm cât mai repede ce s-a întâmplat pentru că nu doar Covidul produce lipsă de aer. Sunt foarte multe lucruri care ar fi putut-o face să aibă lipsă de aer.”

Întrebată de personalul medical ce i s-a întâmplat, femeia a explicat că a fost testată pozitivă de Covid-19, că nu este vaccinată și că de câteva zile nu se simte bine, nici nu mănâncă: „De o săptămână nu mănânc nimic, că nu pot. Picioarele mi s-au umflat. Sunt cu test pozitiv. Simptomele sunt de o săptămână. Am lipsă de aer de vreo 2 zile, 3. Până atunci n-am avut. Nu pot să mănânc, totul este foarte dulce sau totul foarte sărat.”


Pacienta, dusă în ambulanță pentru analize

Pacienta a fost transportată din locuință la ambulanța SMURD, unde medicii i-au recoltat analize pentru a vedea modificările din corp.

„După ce am terminat evaluarea preliminară la locul intervenției, preferăm să ducem pacientul, dacă acesta este stabil, la ambulanță, unde să ne desfășurăm activitatea, pentru că ne sunt mult mai la îndemână lucrurile acolo.  Minutul 6:33 din video - aici îl vedeți pe colegul meu cum recoltează analize de sânge pentru  astrupt, care ne ajută să vedem principalele gaze, oxigen și CO2, dar și alți electroliți - sodiu, potasiu, clor în sângele pacientei, să vedem dacă sunt ceva modificări. O să vedem, chiar există unele modificări în acest caz”, a spus Paul Oargă. 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. O noapte de gardă la Untold. Paramedic: „Unele cazuri au ajuns la spital, s-a intrat de urgență în operație”

 

Cum ajută masca de oxigen pacientul să respire

Odată ajunși în ambulanță, medicii i-au pus masca de oxigen pacientei care spunea că rămâne fără aer. Deși masca este foarte incomodă la început, aceasta o ajută pe pacientă să respire mai ușor, când plămânul îi este deja foarte afectat de virus.

„Ce probleme avem cu masca de oxigen este că e foarte incomodă și mai ales la început când ai nevoie de timp de acomodare, cu acest tip de respirat, dar ea deschide plămânul mult mai bine pentru că ai foarte multe zone afectate de Covid-19, care nu te lasă să respiri cum trebuie. Altă problemă care apare e că ventilatorul nu este la fel de bun ca cele din spitale. Pacienta tușește, deja este incomod și trebuie să o asigurăm, calmăm, să o liniștim pe cât posibil pentru că se asociază și cu o senzație de anxietate purtarea acestei măști”, a adăugat paramedicul.

Saturația pacientei a ajuns de la 79 la 93 cu ajutorul măștii:

„Aici vedem cum saturația doamnei ajunge de la 79, cât era la început când i-am pus masca și nu se sincroniza nicicum cu ea, la 92-93, cu 60% oxigen. Mult mai puțini oxigen pe care îl dădeam atunci cu masca cu rezervor de la început”, a explicat vloggerul.

Rezultatele analizei de sânge, explicate

Paul Oargă a explicat și rezultatele analizei de sânge, ce modificări s-au făcut în corpul pacientei și de ce valorile care au ieșit sunt îngrijorătoare:

„Ce iese în evidență este această valoare de pO2 de 41.5, când el ar trebui să fie minim 80, asta în condițiile în care doamna primește oxigen de la noi. Deci vă dați seama ce afectare pulmonară importantă are, pentru că plămânii nu sunt capabili să oxigeneze cum trebuie organismul. Să nu vorbim de restul parametrilor care sunt modificați - sodiu, potasiu, clor- sunt toate scăzute. Trebuie investigați ulterior la spital pentru a se vedea maniera în care pot fi corectați acești parametri, pentru că este foarte important și când corectezi lucrurile, dacă este foarte brutal, pot apărea probleme pe alte părți.”

În drum spre spital, pacientei i s-a administrat un medicament pentru că tensiunea îi era mare:

„Este foarte importantă și siguranța noastră în momentul în care ne deplasăm și atunci de fiecare dată când umblăm cu ambulanța trebuie să stăm jos și să ne punem centurile. Ce s-a mai întâmplat cu doamna, a trebuit să oprim ambulanța ca să-i administrăm un medicament antihipertensiv pentru că tensiunea doamnei era deja mare”, a spus paramedicul.

Problemele cu care se confruntă medicii în spitalele din Cluj

La finalul videoclipului, paramedicul a filmat și o scenă din spital din care reflectă problemele cu care se confruntă personalul medical în criza Covid-19.

Între acestea, cea mai semnificativă problemă este lipsa paturile, completată de oboseala acumulată de către angajați:

„Am lăsat și ultima parte din clip ca să vedeți cu ce alte probleme ne confruntăm, unde dintre ele ar fi lipsa locurilor din spitale și aici nu vorbim de secția de ATI, ci de secția de Boli Infecțioase care era aproape plină. Mai erau doar câteva locuri, de asta domnul doctor a întrebat dacă mai are ceva locuri, pentru că urma să fim trimiși la un alt caz de Covid-19. 

Oboseala acumulată a personalului, împreună cu suplimentarea locurilor atât pe ATI, urgențe, Boli Infecțioase și alte secții, și să fim sinceri ne desfășurăm activitatea pe o infrastructură destul de slabă - toate lucrurile astea pot să ducă la o tragedie, cum a fost cea de la Constanța. Ați văzut și cazul doamnei pe care vi l-am prezentat. Ne-am mișcat repede, am luat câteva analize de sânge, rapid, am pus-o în ambulanță, am pus linie venoasă, am administrat câtva perfuzabil, am pus-o cu masca de CPAP ca să respire mai bine și am dus-o de urgență la spital ca să fie investigată mai departe”, a încheiat paramedicul.

CITEȘTE ȘI:

Medic de profesie, vlogger din pasiune! Paul Oargă explică cum funcționează sistemul medical. Interviu VIDEO

 

Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter