Sănătate

Clujul, în al treilea val al pandemiei! Locurile la ATI sunt la limită, iar numărul de cazuri COVID-19 este în creștere

Spitalele din Cluj abia fac față pandemiei, mai ales că în ultima perioadă cazurile COVID-19 sunt într-o creștere continuă. Paturile de la ATI se ocupă foarte rapid, iar multe spitale nu mai au locurile libere de luni de zile.

 

 


Clujul este la limită la locurile libere de la Terapie Intensivă (ATI), mai ales că în ultima perioadă cazurile COVID-19 au crescut considerabil. Prefectul Clujului, Tasnádi Szilárd, a anunțat luni, 8 martie, care este situația în ceea ce privește secțiile de ATI de la Cluj. În total există 93 de paturi în secțiile ATI, cu ventilatoare și fără ventilație.

 


Criză la locurile de la ATI la spitalele clujene

Locurile la ATI se ocupă foarte rapid, mai ales că unii oameni nu se testează la timp și ajung la spital cu forme grave ale virusului. Media paturilor libere este sub 5 pe zi, iar unele spitale, cum ar fi cel de Boli Infecțioase sau cel de Pneumoftiziologie nu mai au paturi libere de luni de zile, iar cererea este una foarte mare.

Monitorulcj.ro a luat legătura cu șeful Direcției de Sănătate Publică Cuj, Mihai Moisescu pentru a afla care este situația în acest moment la ATI. Potrivit acestuia, secțiile de ATI sunt asaltate în acest moment, cererea fiind foarte mare de două săptămâni.


„Suntem asaltați la ATI. Este o creștere a cazurilor de două săptămâni. Ne adaptăm în funcție de situația epidemiologică. Sperăm să nu crească numărul persoanelor infectate cu forme severe. Momentan nu vom deschide secții noi de ATI, dar dacă va fi nevoie în viitor, vom face tot posibilul să remediem această situație și să asigurăm numărul de paturi necesare”, a declarat pentru monitorulcj.ro Mihai Moisescu, șeful DSP Cluj.

Spitalele din Cluj fac tot posibilul pentru a face față acestui val de pandemie, care are la bază o creștere continua a cazurilor COVID-19. Unele spitale și-au amenajat secții de terapie intermediară, cu patrui care sunt dotate cu oxigen, însă marea majoritate a pacienților au nevoie de intubație, iar atunci trebuie mutați la Terapie Intensivă.


Din păcate, medicii nu prea mai fac față acestei situații și trag un semnal de alarmă pentru clujeni. Ei spun că oamenii se testează destul de târziu și ajung la spital cu forme severe ale virusului.

Cum sunt distribuite paturile ATI în județul Cluj

Spitalul de Boli Infecțioase – 20
Spitalul Municipal Clujana -16
Spitalul de Pneumoftiziologie – 5
Spitalul Județean Cluj – 7
Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie – 4
Spitalul de Recuperare Cluj – 3
Spitalul Municipal Dej – 6
Spitalul Municipal Turda – 4


Pe lângă secțiile de ATI sunt amenajate secții de preterapie intensive, unde pacienții primesc oxigen înainte de a ajunge la intubație. Sunt paturi dotate cu sisteme de ventilație non-invazivă. Potrivit unor date furnizate de DSP Cluj pentru g4media, locurile sunt distribuite astfel:

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 42
Spitalul Municipal Clujana -20
Spitalul de Pneumoftiziologie- 12
Spitalul Județean Cluj -13
Spitalul de Recuperare – 7

Clujul a înregistrat printre cele mai multe cazuri COVID-19 de la începutul pandemiei

Ieri, 10 martie s-au înregistrat 254 de cazuri COVID-19 la Cluj, ocupând locul trei pe țară la numărul de infecție cu noul coronavirus. Din păcate, Clujul rămâne în topul orașelor care au avut cele mai multe cazuri COVID-19, de la începutul pandemiei și până în prezent, numărul total de cazuri fiind de peste 42.300.

De asemenea, Clujul rămâne în scenariul roșu, iar municipiul Cluj-Napoca a intrat și pe lista orașelor care a început a treia etapă de vaccinare din cauza ratei de incidență a cazurilor COVID-19 care a ajuns la peste 4,5 la mie.

CITEȘTE ȘI:

73 de paturi ATI cu ventilatoare, la Cluj. Câte paturi sunt libere?

Ultimele Stiri
abonare newsletter