Sănătate

Doi cercetători români de la Cambridge cer Guvernului să schimbe strategia de vaccinare. Care e explicația?

Doi doctori ai Universității Cambridge cer Guvernului român să schimbe strategia de vaccinare anti-COVID. Ce motive invocă?

 

Octavian Voiculescu, doctor în embriologie moleculară și genetică și Mircea Iliescu, doctor în genetică umană și evoluție sunt cercetători la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Aceștia au făcut o analiză aprofundată a momentului în care ne aflăm în pandemia de COVID și a ceea ce e probabil să se întâmple mai departe și recomandă Guvernului să schimbe strategia de vaccinare anti-COVID.


 

Cei doi argumentează că guvernul Cîțu trebuie să schimbe strategia de vaccinare, care e mai degrabă una de volum, nu de protecție a persoanelor cu risc.


„Trebuie vaccinați cei mai vulnerabili, în ordinea strictă a mortalității, pe grupe de vârstă”, au spus cercetătorii români pentru publicația citată.

„Asta asigură minimizarea atât a numărului de decese, cât și a numărului total de ani de viață pierduți. Invers, să țintim grupurile cele mai infecțioase este perdant: nu schimbă semnificativ progresia unui val epidemic la acest nivel scăzut de penetrare a vaccinării și, evident, conduce la un număr extraordinar de decese altminteri prevenibile” au explicat cei doi.


Prima temere a apărut odată cu noua tulpină de COVID, identificată prima oară în septembrie, în Kent, Regatul Unit. Aceasta are 17 mutații față de variantele-standard, 8 în gena pentru proteina Spike, din țepii virusului și a stârnit atenție și îngrijorare sporite, fiindcă se răspândește mai repede față de celelalte variante.

Cu cât este mai contagioasă noua tulpină de COVID-19?

Estimările sunt greu de făcut și depind de contextul demografic, însă se aproximează că noua tulpină britanică este cu 30, până la 70% mai contagioasă. Este enorm, deși poate să nu pară neapărat, la prima vedere.


Dacă 10 oameni infectați transmit nu altor 12, ci altor 16, într-o estimare minimă, efectul de amplificare exponențială înseamnă o creștere mult mai abruptă a cazurilor decât am văzut în valurile de până acum.

Ce simptome se întâlnesc mai des la noua variantă a virusului?

Tabloul clinic e similar, deși unele simptome apar puțin mai des cu varianta Kent (febră, mialgie, dureri în gât, tuse) și altele puțin mai rar (pierderea gustului și mirosului).  Manifestările diferite nu sunt destul de specifice încât doar semnele clinice să distingă între un infectat cu varianta veche și cea nouă.


O morbiditate puțin crescută a fost observată în unele statistici, dar nu pare să fie clar semnificativă până acum, însă faptul că este mai contagioasă produce mai multe cazuri, din care apar și mai multe decese.

În plus, noua tulpină afectează și din ce în ce mai mult tineri cu numere de decese crescute în rândul lor, fiindcă ei sunt mai activi social și numărul infectărilor sporește mai ales printre ei.

CITEȘTE ȘI

Bătaie pe locuri la vaccinarea anti-COVID! Sute de programări în DOAR câteva minute la Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter