Sănătate

Vaccinul Pfizer va ajunge în România la finalul anului 2020. Cherecheș: „Dacă nu informăm populația, vaccinul nu va avea un impact foarte mare”

Răzvan Cherecheș a explicat cât de importantă este o campanie de informare cu privire la vaccinul anti-COVID-19 care va ajunge în țară la finalul anului 2020.

 

 


Vaccinul Pfizer a trecut de toate etapele, iar potrivit specialiștilor acesta are o eficacitate de 95%. Autoritățile au anunțat că la finalul lunii decembrie-începutul lunii februarie, vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în România.

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate a explicat pentru monitorulcj.ro, cine ar trebui să primească în primă fază vaccinul, dar și cât de importantă este o campanie de informare în acest moment.


Vaccinarea populației vulnerabile va începe anul viitor

Având în vedere că vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în țară la finalul lunii decembrie-începutul lunii februarie al acestui an, când crezi că va fi administrat populației vulnerabile?

„Ținând cont că Pfizer va produce 50 de milioane de doze până la finalul acestui an, care vor fi distribuite în țări, cel mai probabil vom avea doze pentru populația din primă linie (personal medica, persoanele din sectoarele critice), pentru început. La populația vulnerabilă va începe vaccinarea prin fabruarie-martie anul viitor, cel mai probabil”, a declarat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate, pentru monitorulcj.ro.


Cum ar trebui identificate persoanele vulnerabile?

„Grupul de persoane vulnerabile este clar: oamenii care au peste 65 de ani și persoanele cu co-morbidități ( boli cardio-vasculare, diabet, tulburări respiratorii). Persoanele respective pot fi identificate de pe listele medicilor de familie. Doar că din nefericire, în momentul de față nu avem un registru a persoanelor vulnerabile, pentru că nu s-a solicitat așa ceva. Ar trebui în faza următoare să se evalueze cât de mare este populația vulnerabilă, ca Guvernul să știe câte doze să cumpere.


Noi în fiecare fază vom competiționa cu celelalte țări. Uniunea Europeană va cumpăra doze la pachet pentru toate statele membre. Ministerul trebuie să facă o estimare la grupul vulnerabil din țară care are nevoie de vaccin, iar acest grup trebuie împărțit în mai multe categorii în funcție de vârstă sau boli. Nu știu dacă fac asta sau nu, dar din semnalele pe care le văd eu, momentan nu se ocupă de asta”, a explicat Cherecheș.

Ministerul Sănătății trebuie să implementeze o campanie de informare

Există un scepticism foarte mare față de vaccinarea anit-COVID-19. De ce consideri că mulți oamenii nu cred în vaccin?


„Scepticismul față de vaccin este de două feluri: grupul care este contra vaccinului din perioada pre-covid și grupul de persoane care au un scepticism rațional.

În grupul persoanelor contra vaccinului din perioada pre-covid avem un nivel de alfabetizare specifică, în care informațiile pe care le ai despre un anumit domeniu determină cât de alfabetizat ești pe domeniul respectiv. Pe domeniul sănătății avem un alfabetism ridicat. Poți să ai doctorat în inginerie și să ai nivel scăzut de cunoștiințe pe sănătate. Acest lucru nu ține de nivelul de educație, ci de nivelul de conspiraționism.

Iar în cazul grupului de persoane cu un scepticism rațional este altă problemă. Vaccinul a fost realizat foarte repede, iar întrebarea pe care majoritatea și-o pun este dacă acest vaccin va avea efecte pe o perioadă lungă. Doar că pe altă parte, niciodată în istoria omenirii nu s-au băgat atât de mulți bani într-un produs, iar acest lucru trebuie luat în calcul”, explică expertul în sănătate.

Ce trebuie să facem înainte de sosirea vaccinului?

„Trebuie făcută o campanie de informare, care trebuie implementată de Ministerul Sănătății. Această campanie să informeze populația cu privire la procedura de vaccinare: care sunt factorii de risc sau efectele secundare. Mai mult de atât, ministerul trebuie să ia o decizie privind abordarea, adică fiecare se va vaccina dacă vrea sau va fi obligatoriu. Toate aceste chestiunii trebuie discutate anterior, altfel degeaba avem vaccinul dacă nu reușim să vaccinăm o masă mare de oameni. Dacă nu informăm, impactul va fi extrem de redus și în continuare vom avea aglomerare de cazuri la terapie intensivă, mortalitate ridicată”, spune expertul în sănătate.

CITEȘTE ȘI:

Expert UBB: „Opinia mea este că vaccinul COVID19 nu ar trebui să fie obligatoriu pentru populație”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter