Sănătate

Pelerinajul anual Sfânta Parascheva restricționat! Doar ieșenii vor avea acces la moaștele sfinte

Noi restricții au fost anunțate luni seară. Sărbătorile religioase se vor organiza doar cu oamenii care au reședință în locul respectiv. Persoanele care prezintă un test negativ, pot ieși din carantină.

noi-restrictii-din-cauza-cresterii-accelerate-de-cazuri-sarbatorile-religioase-doar-cu-persoanele-din-localitate noi-restrictii-din-cauza-cresterii-accelerate-de-cazuri-sarbatorile-religioase-doar-cu-persoanele-din-localitate

 

 


 

Ministrul Sănătăţii și Raed Arafat au oferit luni seara noi informaţii cu privire la măsurile suplimentare impuse de contextul creşterii accelerate a numărului de cazuri COVID-19.


 

Toți cetățenii care vin din din ţări cu un indice mai ridicat se impun anumite reguli: cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieşi din carantină în a 10-a zi, dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negative.


„Se exceptează de la articolul 1 persoanele care rămân în România pe o perioadă mai mică de 3 zile şi prezintă un test negativ de coronavirus care a fost efectuat în ultimele 48 de ore. Evaluarea fiecărui caz se va face în continuare prin anchete epidemiologice. Contextul evaluării fiecărei localităţi se referă la indicele cazurilor noi la mia de locuitori, în 14 zile”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

Toate Comitetele judeţene de Situaţii de Urgenţă se vor reuni de urgenţă pentru a lua toate măsurile prevăzute pentru incidenţele de 1,5 cazuri/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Măsurile care se vor dezbate prevăd purtarea măştii în spaţiile închise şi deschise, dar mai ales în spaţiile aglomerate.


Lista subiectelor de discuţie de pe masa Comitetelor Judeţene:

- Carantinarea localităţilor care depăşesc 3 cazuri / mia de locuitori în ultimele 14 zile.
- Interzicerea evenimentelor precum nunţi şi botezuri în locitaăţile cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori
- Este în analiză posibilitatea închiderii/suspendării agenţilor care nu respectă recomandările
- Toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare decât 1,5 la mia de locuitori au obligaţia analizării modului de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Anul acesta vor participa la Sărbătoarea Sfânta Parascheva doar persoanele din Iași

Sărbătorile religoase se vor organiza doar cu participarea persoanelor care au reședința în locul respectiv. Prin urmare, la Sfânta Parascheva nu vor mai merge sute de mii de oameni din toată țara, ci doar cei care au reședința în Iași


„Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reşedinţă în locul unde se desfăşoară evenimentul e extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toţi.

Sărbătorile religioase se fac, dar participanţi sunt doar cei care au reşedinţa sau domiciliului în localitatea respectivă. Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor. Ne aşteptăm la colaborarea populaţiei: purtarea măştii, distanţarea, dezinfectarea mâinilor şi suprafeţelor", a declarat Raed Arafat.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei transmit că sărbătoarea nu va fi afectată, deși anul acesta restricțiile sunt ridicate.

CITEȘTE ȘI:

Situație GRAVĂ la Cluj. Se mai deschide o secție de Terapie Intensivă. Prefectul: Avem un număr mare de cazuri. Pregătim încă o secție ATI!

abonare newsletter