Sănătate

Medicamentele pentru tratarea Covid-19 INSUFICIENTE! Riscăm să rămânem fără medicamente, la fel cum am rămas fără dezinfectante și măști?

Creșterea cazurilor de Covid-19 noi este din ce în ce mai mare, lucru care ne pune în ipostaza în care riscăm să rămânem fără medicamente cu care să ne tratăm.

 

 


 

 Aceeași situație s-a întâmplat chiar la începutul pandemiei de coronavirus, când stocuri întregi de măști și echipamente de protecție au fost consumate.


 

Un medic al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, Andreea Moldovan, susține că este foarte posibil să fim puși din nou în acea ipostază, dar de această dată cu medicamentele pentru tratarea Covid-19, conform Digi24.



„Cred că nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat în lunile martie-aprilie, când era acea disperare de a căuta măști, echipamente de protecție, dezinfectant, ventilatoare, monitoare și așa mai departe, când a fost aplicată regula celui mai rapid și mai ales a celui mai potent din punct de vedere financiar, care putea să plătească un preț mai mare pentru acele echipamente. Atunci, tot ce s-a vândut la nivel internațional a fost la un adaos comercial extrem de mare. Posibil că vom ajunge în aceeași situație și cu Remdesivirul. Și nu numai cu el”, a declarat medicul pentru Digi24.

Remdesivir, un medicament de tratarea coronavirusului, același folosit pentru Donald Trump, președintele SUA, este la un preț de 390 de dolari doza. Chiar dacă produsul este administrat doar în cazurile grave de COVID-19, când ar trebui folosit și pe cazurile medii, dozele tot nu sunt destul de multe la noi în țară.


„Este o temere pe care am avut-o de la început vizavi de Remdesivir, precum și vizavi de alte medicamente, pentru că este clar că este un dezechilibru între producție și necesar. Sunt tot mai mulți pacienți cu COVID, sunt tot mai puține medicamente care și-au dovedit, prin studii, eficacitatea, astfel încât presiunea pe firmele producătoare este foarte mare și de obicei pentru fiecare medicament există o singură firmă producătoare. Din păcate, este evident și clar că necesarul va fi cu siguranță mult peste ce va fi ca disponibilitate[...]

Noi am avut doze de Remdesivir în țară, am primit și noi la spital săptămâna trecută, însă este insuficient față de ceea ce am avea nevoie și din păcate, ca și recomandare, administrarea doar în formele severe de boală îi privează pe pacienții care au forme medii și care ar avea un beneficiu de pe urma acestui tratament în a-l primi atunci când este nevoie”, a adăugat Andreea Moldovan.


Dozele primite de la Institutul Matei Balș din București ajung doar la un număr de 35 de pacienți. Cu toate că sunt 200 de doze, nu ajung unui număr mare de pacienți, durata minimă de tratament cu Remdesivir fiind de 5 zile. Astfel, doar câteva persoane ar putea beneficia de acest produs, iar problema devine chiar una internațională, medicamentul fiind tot mai greu de găsit.

CITEȘTE ȘI:

Un județ introduce noi măsuri de protecție. Masca va fi obligatorie și în jurul școlilor

 

Un nou test COVID-19 îți arată în 15 minute dacă ești pozitiv! Când apare pe piață?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter