Sănătate

Promisiunea ministrului Sănătății: Cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca va fi depusă în toamnă la Comisia Europeană

Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectelor spitalelor regionale.

PROMISIUNE Cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca va fi depus în toamnă la Comisia Europeană PROMISIUNE Cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca va fi depus în toamnă la Comisia Europeană

Valoarea contractului este de peste 12,8 milioane de euro, potrivit unui comunicat al ministerului Sănătăţii. Banii au venit de la ministerul Fondurilor Europene şi proiectul se va derula până la finalul lui 2023. Construcţia spitalelor regionale a fost amânată de la an la an, în contextul în care în România nu s-au mai construit spitale de stat în ultimii ani, iar renovările unităţilor existente durează chiar şi zece ani.

„Astăzi (n.red. luni) facem un alt pas important pentru construirea celor trei spitale regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. În cadrul acestui Acord de servicii de asistenţă tehnică (PASSA), vom beneficia de sfaturile experţilor BEI în faza de proiectare, supraveghere şi construcţie a celor trei spitale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, potrivit Ziarul Financiar.


Astfel, experţii BEI vor acţiona în calitate de consultanţi independenţi pentru Ministerul Sănătăţii, de la elaborarea ofertelor pentru documentaţie până la darea în exploatare. În cazul spitalului regional din Cluj Napoca, a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut acordul de mediu şi sunt finalizaţi indicatorii tehnico-economici. La o lună după Iaşi, în octombrie 2019, urmează să fie depusă cererea de finanţare şi pentru spitalul din Cluj-Napoca, promite ministerul Sănătăţii.

„Nu mai sunt bani, statul nu-și permite!”

La mijlocul lunii trecute, premierul Viorica Dăncilă declarase că în acest exercițiu bugetar nu au mai rămas bani suficienți pentru construirea celor trei spitale regionale plănuite și că banii alocați au fost cheltuiți pe documentație. Premierul a propus ca sumele necesare construirii spitalelor regionale să fie accesate pe următorul exercițiu bugetar, menționând că se poartă discuții ca unele spitale să fie construite în parteneriate.


„Am avut o discuție cu doamna comisar european Corina Crețu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale. Pentru mine, ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro, toată documentația a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro, astfel trei spitale se duceau la un miliard și ceva de euro. Statul român nu își permite. Atât au costat, am vorbit cu doamna Corina Crețu ca din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentația și în următoarea proiecție bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro”, a declarat prim-ministrul României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter