Sănătate

În plină epidemie de rujeolă, proiectul legii vaccinării e blocat de un an. Ungureanu: "E plin PSD-ul de filosofi ai păducelului"

România are un proiect de lege a vaccinării care stă blocat de aproape un an în Parlament, în plină epidemie de rujeolă soldată cu 59 de morți (cea mai gravă din Europa).

Așteptat cu nerăbdare de medici, care se plâng că în țara noastră "mor copii de boli care pot fi prevenite prin vaccinare", dar considerat "controversat" de adepții curentului anti-vaccin, proiectul de lege aduce câteva prevederi-cheie: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să fie amendați, obligativitatea ca Ministerul Sănătății să asigure, în avans, un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie, scrie hotnews.ro.

Proiectul de lege riscă însă să fie golit de conținut: 95 de parlamentari susțin o serie de amendamente depuse de deputatul PSD Cristina Dumitrache, care vrea "eliminarea sancțiunilor excesive".


Proiectul de lege a stat întreaga sesiune parlamentară 2017-2018 fără să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților (for decizional).

Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societătii Naționale de Medicina Familiei, a declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care proiectul de lege va fi modificat așa cum propune Cristina Dumitrache, legea va deveni inutilă.


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis recent că România este "în continuare pe primul loc în Europa" în ceea ce priveşte cazurile de rujeolă. 14.854 de cazuri de îmbolnăviri și 59 de decese s-au înregistrat de la declararea epidemiei, în septembrie 2016.

Proiectul legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost aprobat de Guvern pe 9 august 2017 și a ajuns la Parlament o zi mai târziu. Pe 23 octombrie, el a fost adoptat de Senat, apoi a ajuns la Camera Deputaților (for decizional) unde stă blocat în comisii de peste 8 luni. În prezent, se află la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, unde termenul de depunere a raportului ar fi trebuit să fie 7 noiembrie 2017.


Emanuel Ungureanu (USR):"E plin PSD-ul de filosofi ai păducelului"

Vicepreședintele Comisiei de Sănătate, Emanuel Ungureanu (USR) vorbește despre dezinteres și lipsă de voință politică la nivelul coaliției care deține majoritatea în Parlament și afirmă că "e plin PSD-ul de filosofi ai păducelului".


Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate, acuză că "Legea vaccinării nu este niciodată discutată pentru că e plin PSD-ul de filosofi ai păducelului și a faptului că ei cred că vaccinurile dau autism. Sunt tot felul de curente acolo, din secolul XVI, și nu o să treacă niciun document important pentru că ei nu lucrează în interesul cetățenilor, ci în interes personal sau de grup. Nu îi interesează nici vaccinarea, nimic altceva. Problema majoră este că nu există voință politică din partea majorității, să ne așezăm la o masă și să luăm decizii pe o temă importantă. Pe probleme mari, cum sunt cele din sănătate, din educație, se merge foarte încet și cu frâna de mână trasă."

Emanuel Ungureanu subliniază că "această lege este concentrată în jurul principiului obligativității informării. Adevărul este, însă, unul care nu va fi recunoscut niciodată în fața presei: o grămadă dintre cei care sunt împotriva așa-zisei obligativități de fapt sunt niște anti-vacciniști mascați. Ei spun șoptit că sunt împotriva vaccinării și au blocat această lege pentru că ei sunt împotriva vaccinării. Chestiunea obligativității a fost un pretext ca să blocheze complet legea, ăsta e adevărul. Nu au vrut să treacă proiectul de lege (coaliția majoritară - n.red.). Restul sunt povești."


Medicii de familie nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la Direcțiile de Sănătate Publică și să transporte singuri vaccinul, ci îl vor primi la cabinet, potrivit proiectului de lege: "Medicii stau la coada și transportă vaccinul din localitatea reședință de județ, de la DSP, până în cel mai îndepărtat colț al județului. Nu sunt lucruri normale. Proiectul legii vaccinării vine și spune că transportul trebuie asigurat de către Direcția de Sănătate Publică, exclusiv de către stat, iar medicul de familie trebuie să primească vaccinul la cabinet, unde are responsabilitatea păstrării vaccinurilor în condiții de siguranță", explică Gindrovel Dumitra, medic de familie.

România se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa - 59 de morți (dintre care 22 de la începutul acestui an) și 14.854 de cazuri în mai puțin de doi ani, de la declararea epidemiei (30 septembrie 2016), precum și cu o rată scăzută a vaccinării, sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.

În ultimii ani, au existat periodic crize ale vaccinului ROR sau stocuri insuficiente, medicii de familie și părinții plângându-se frecvent că nu găsesc vaccinul.

De asemenea, vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România și înregistrează o valoare mai mare de refuz în mediul urban decât în cel rural, arată datele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății nu a făcut publică, până la această dată, rata vaccinării cu ROR la nivel național pentru anul 2017 sau pentru primele luni din 2018.

Ultimele Stiri
abonare newsletter