Sănătate

De ce n-au fost autorizate unităţile de transfuzie a Spitalului judeţean de Urgenţă Cluj?

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a precizat de ce unităţile de transfuzie sanguină (UTS) din cadrul spitalului nu au fost autorizate. De asemenea, Spitalul a precizat că UTS-urile funcţionează cu medici din alte secţii, care pe lângă atribuţiile pe care le au mai colectează şi sânge.

De ce n-au fost autorizate UTS-urile din Spitalul Clinic Judeţean?

Printre motivele pentru care UTS-urile n-au fost autorizate se numără lipsa unui spaţiu adecvat sau lipsa spaţiilor frigorifice.

„UTS-ul din cadrul Secției Clinice Chirurgie Generală II nu a fost autorizată, conform Notificării privind neîndeplinirea criteriilor de autorizare, nr. 2037/ 21.04.2016, deoarece nu există un spațiu adecvat unității de transfuzie sanguină și nu asigură un număr suficient de spații frigorifice. Pentru UTS-ul de la Chirurgie Generală II, care nu a primit autorizația, spitalul a luat măsuri de redistribuire a secțiilor arondate acesteia, conform adresei 12.403 din 23/06/2016, către celelalte UTS-uri autorizate.  UTS-ul din cadrul Compartimentului ATI Ortopedie-Traumatologie nu a primit autorizație de funcționare, din cauza spațiului prea mic, conform Notificării de asistență de specialitate de sănătate publică a conformității, nr. 4365/ 39541. UTS-ul aferent a fost arondat Secției Clinice Obstetrică-Ginecologie III”, au precizat reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.


Lipsa personalului, problemă majoră

Reprezentanţii spitalului au semnalat şi un fapt îngrijorător: din cauza lipsei de personal unii medici de la alte secţii sunt nevoiţi să colecteze sânge, asta pe lânga munca pe care o depun în domeniile lor.

„Problema majoră a acestor UTS-uri o reprezintă deficitul de personal. În afară de UTS-ul de la Chirurgie I, unde este angajat un singur asistent medical licențiat, celelalte UTS-uri funcționează cu medicii și asistenții medicali din secția ATI, care, pe lângă atribuțiile de pe secțiile clinice, îndeplinesc și atribuții de UTS”, au precizat reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.


Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii a anunţat că 108 spitale publice şi 34 private din România au unităţi de transfuzie sanguină neautorizate. Vezi lista spitalelor din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter