monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Ministerul Sănătăţii a anunţat că 108 spitale publice şi 34 private din România au unităţi de transfuzie sanguină neautorizate. Vezi lista spitalelor din Cluj

În sistemul sanitar românesc funcţionează 108 spitale publice şi 34 private cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie, a anunţat miercuri, Ministerul Sănătăţii, în contextul cazurilor de transfuzii greşite la două spitale din Bucureşti.

În spitalele din România funcţionează 108 unităţi sanitare publice şi 34 private fără unităţi de transfuzie sanguine autorizate, a transmis miercuri Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă remis agenţiei Mediafax. Dintre acestea, 17 sunt din Cluj.

Ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri.


Astfel, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis o serie de măsuri de urgenţă. În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate şi vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

De asemenea, în această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul judeţean de transfuzie sangvină, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.


Ministerul Sănătăţii anunţă că stadiul de actualizare a acestor informaţii este din 25 iulie.

Lista spitalelor şi a unităţilor private din Cluj:

Spitalul Clinic CF Cluj


Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă Cluj secţia chirurgie I

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj compartiment ATI o-t


Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj


Spitalul Clinic de Boli Infecţioase

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj

Spitalul Municipal Turda

Spitalul municipal Gherla

SC GYNIA SRL

SC NOVOGYNPRO SRL

SC HIPOCRATE IMPEX SRL

SC ART ESTET SRL

SC INTERSERVISAN SRL

SC LUKMED SRL

SC VANIMED SRL

SC KYNETICX SRL