Sănătate

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca primește finanțare pentru tratarea pacienților cu AVC acut

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat includerea Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Cluj-Napoca în programul de finanțare directă pentru tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC) acut.

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca, inclus în programul de finanțare pentru tratarea AVC-ului acut | Foto: scjucluj.ro Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca, inclus în programul de finanțare pentru tratarea AVC-ului acut | Foto: scjucluj.ro

 

 


 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat, joi, includerea unor noi spitale în programul de finanțare directă pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut, prin intermediul programului național „Acțiuni Prioritare - AVC”.
 


 

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca, inclus în programul de finanțare pentru tratamentul AVC-ului acut

„Extinderea accesului la tratamente moderne pentru pacienții cu AVC este o prioritate pentru mine și pentru echipa Ministerului Sănătății. Astăzi am aprobat includerea unor noi spitale în programul de finanțare directă pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut, prin intermediul programului național «Acțiuni Prioritare - AVC». Începând cu luna august, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca va primi finanțare directă pentru intervenții vitale precum fibrinoliza intraarterială, angioplastia percutană cu stent, embolizarea anevrismelor rupte, trombectomia și tromboplastia”, a anunțat ministrul Sănătății, pe pagina sa de Facebook.


CITEȘTE ȘI: 

O nouă șansă la viață. Organele unei femei care a suferit un AVC vor salva viața pacienților din Cluj.

500.000 de lei finanțare la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca pentru tratarea AVC-ului

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și-a dezvoltat, în ultimii ani, capabilitățile din domeniul neuroradiologiei intervenționale, care presupun utilizarea unor tehnici minim invazive, ghidate imagistic pentru tratarea accidentului vascular cerebral, ca modalitate inovativă de tratare a AVC, alături de tratamentul neurologic prin tromboliză și trombectomie mecanică. Din luna august 2025, SCJU Cluj are posibilitatea accesării de fonduri în mod direct, din programul «Acțiuni Prioritare – AVC», necesare achiziționării de consumabile necesare tratamentului endovascular al AVC, cu o alocare inițială de 500.000 lei”, au transmis reprezentații Spitalului de Urgență din Cluj-Napoca, într-o postare pe pagina de Facebook unității medicale.

Potrivit sursei citate, în paralel, spitalul își dezvoltă echipa multidisciplinară de specialiști necesară efectuării acestor proceduri, în cooperarea cu alte centre de radiologie intervențională din țară.


„Alocarea de noi resurse financiare, tehnice și umane vor contribui, în mod cert, la salvarea de vieți omenești sau la rabilitarea unui număr mai mare de pacienți cu patologie neurovasculară”, se mai arată în postarea de pe pagina de Facebook a SCJU Cluj.

Ministrul Sănătății a precizat că, alături de Cluj, alte trei unități medicale vor beneficia de sprijin financiar pentru tratamentul pacienților cu AVC: Spitalul Municipal de Urgență din Moinești, Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc și Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.

„Știu cât de important este timpul în cazul unui AVC. Accesul rapid la un tratament specializat poate face diferența dintre viață și moarte, dintre o recuperare completă și o dizabilitate permanentă. De aceea, facem pași concreți pentru a crește capacitatea de intervenție a sistemului sanitar și pentru a sprijini spitalele care salvează vieți. Susțin echipele medicale care intervin în urgență și dau totul pentru fiecare pacient. Suntem aici pentru oameni. Încrederea ne face bine”, a mai afirmat Alexandru Rogobete.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Luptă de 10 ore în sala de operații: Viața unui pacient, salvată la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj. Dr. Nadim Al Hajjar: „Procedura a fost una complexă, dar pacientul este bine”.

Echipamente imagistice și de ATI pentru Spitalul de Urgență. Au costat peste 2,4 milioane de lei.

O nouă șansă la viață. Organele unei femei care a suferit un AVC vor salva viața pacienților din Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter