Sănătate

Speranță la viață pentru un pacient în grea suferință în urma unei noi prelevări de organe la Spitalul Județean de Urgență Cluj. Apelul medicilor: „Donarea de organe, esențială pentru salvarea vieții!”

În urma unei prelevări de ficat realizate la Spitalul Județean de Urgență Cluj, un pacient aflat în grea suferință va avea o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic.

Speranță la viață pentru un pacient în grea suferință în urma unei noi prelevări de organe la Spitalul Județean de Urgență Cluj. Apelul medicilor pentru donatori: „Donarea de organe, esențială pentru salvarea vieții!”|Foto: Depositphotos.com Speranță la viață pentru un pacient în grea suferință în urma unei noi prelevări de organe la Spitalul Județean de Urgență Cluj. Apelul medicilor pentru donatori: „Donarea de organe, esențială pentru salvarea vieții!”|Foto: Depositphotos.com

 

 


Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj au realizat a treia prelevare de organe din acest an. 

Prelevarea de organe oferă o nouă șansă la viață

Ficatul prelevat de la un pacient aflat în moarte cerebrală va salva viața unui alt pacient aflat în e suferință. 


CITEȘTE ȘI: 
Ultimul dar după moarte, la Cluj. O pacientă va salva două vieți prin donarea de organe.

Duminică, 13 iulie, a avut loc o nouă prelevare de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Este vorba de prelevarea ficatului de la un pacient în vârstă de 49 ani, internat la Secția de Terapie Intensivă, aflat în moarte cerebrală și pentru care familia și-a dat consimțământul. A fost cea de-a treia prelevare de la începutul acestui an, realizată la Spitalul Județean de Urgență Cluj.

„Intervenția a fost una complexă, cu o durată de aproximativ o oră. Organul prelevat merge la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) din Cluj”, a transmis Dorel Danciu, purtător de cuvânt a Spitalului Clunic Județean de Urgență (SCJU) Cluj pentru monitorulcj.ro


CITEȘTE ȘI : 
Intervenție de retransplantare hepatică, la Cluj. Dr. Nadim Al Hajjar: „O procedură complexă”

Diagnosticarea și menținerea în condiții fiziologice a donatorului a fost asigurată de Conf. Dr. Cristina Petrișor, medic primar ATI, KDP regional (persoană responsabilă cu identificarea potenţialilor donatori), Dr. Ștefănescu, medic primar ATI, KDP și Dr. Dumitru Pătraș, medic primar ATI, coordonator de transplant în cadrul SCJU Cluj. Echipa de prelevarea a fost coordonată de medicii chirurgi Călin Pop și Horea Bocșe de la IRGH Cluj, locul unde a ajuns organul prelevat în vederea transplantării.|Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Donarea de organe, esențială pentru salvarea vieții

Medicii și-au exprimat recunoștința față de deschiderea familiei donatorului în condițiile în care acceptul familiei este esențial pentru ca activitatea de donare și prelevare de organe și țesuturi să poată fi realizat, iar astfel alți pacienți care se află pe lista de transplant să beneficieze de o șansă la viață.

Anul trecut, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj au fost realizate cinci prelevări de organe. În iulie 2025 am realizat deja a treia prelevare din acest an


Pentru ca activitatea de prelevare să continue, iar pacienții în grea suferință să aibă o nouă șansă la viață, donarea de organe este esențială. Suntem recunoscători familiilor care înțeleg însemnătatea acestui gest și susțin, prin acceptul lor, activitatea de donare și prelevare de organe. 

Suntem la momentul în care avem structuri care efectuează transplanturi la un nivel foarte mare, precum este cazul Secției de transplant de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj, plus activitatea de la Institutul de Transplant Renal Cluj. Dar elementul cheie în această activitate ține de donarea de organe, iar acordul familiei în acest sens este esențial. 


Am putea avea și mai multe cazuri de transplantare, dar pentru aceasta este nevoie de conștientizarea importanței donării de organe, astfel încât șansa la viață să primeze”, a explicat Dorel Danciu, purtător de cuvânt SCJU Cluj pentru monitorulcj.ro

În primăvara acestui an, o pacientă cu ciroză hepatică a primit o nouă șansă la viață în urma unei intervenții complexe de retransplantare hepatică realizatela Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ultimul dar după moarte, la Cluj. O pacientă va salva două vieți prin donarea de organe.

EXCLUSIV. O tânără mămică din Mehedinți a primit la Cluj o nouă șansă la viață. Nadim Al Hajjar, şeful secției de Transplant Hepatic a IRGH: „Era în fază terminală”

Ultimele Stiri
abonare newsletter