Sănătate
Roboții chirurg se antrenează pe organe de porc. Când vor opera primul om?
Roboții chirurg au trecut primul test major: operații complete fără ajutor uman. Pacienții reali urmează în zece ani, estimează experții.

Experimentul desfășurat în SUA reprezintă o premieră mondială în chirurgia autonomă.
Robotul a fost antrenat folosind imagini video cu medici care efectuau operații pe organe de porc morti, apoi a reușit să reproducă procedura în întregime, conform The Guardian.
Operația de îndepărtare a vezicii biliare necesita 17 pași, inclusiv tăierea organului de la conexiunea cu ficatul și aplicarea a șase cleme într-o ordine specifică. Robotul a terminat procedura în puțin peste cinci minute și a corectat cursul operației de șase ori în medie, fără ajutor extern.
„Am reușit să efectuăm o procedură chirurgicală cu un nivel foarte ridicat de autonomie", a declarat Axel Krieger, profesor la Johns Hopkins. „Ceea ce am realizat aici este într-adevăr o procedură completă".
Zece ani până când roboții vor opera oameni fără medici. Deocamdată exersează pe porci
Comparativ cu chirurgii umani, robotul a fost mai lent, dar mai precis și mai puțin sacadat în mișcări. Tehnologia folosește aceleași rețele neuronale computerizate care stau la baza ChatGPT sau Google Gemini.
CITEȘTE ȘI:
Un pacient din Cluj a primit o nouă șansă la viață după 13 ani de așteptare. 50 de transplanturi renale la ICUTR, în primele șase luni din 2025.
John McGrath, expert britanic în chirurgia robotică, consideră rezultatele „impresionante" și „inedite". El estimează că, într-o zi, un singur chirurg ar putea supraveghea mai multe operații robotizate simultane, pentru proceduri simple precum operații de hernie.
Totuși, experții avertizează că drumul până la aplicarea clinică este încă lung. Testele pe organe moarte nu reproduc provocările unei operații reale: mișcarea și respirația pacientului, sângele, leziunile accidentale sau fumul de la cauterizare.
„Următorul pas trebuie să implice o explorare atentă pentru a evalua modul în care aceste descoperiri pot fi transpuse în mod sigur într-un pilot uman", a declarat Nuha Yassin de la Royal College of Surgeons din Anglia.
Cercetarea, publicată în revista Science Robotics, a fost realizată de echipe de la universitățile Johns Hopkins, Stanford și Columbia.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: