Sănătate

Colegiul Medicilor: Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei resursei umane din sănătate

Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei resursei umane din sistemul medical, susţine Colegiul Medicilor din România.

Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei resursei umane din sănătate Foto: Pixabay.com Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei resursei umane din sănătate Foto: Pixabay.com

 

„Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce priveşte resursa umană din sănătate, în condiţiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Avem exemplul anului trecut, atunci când decizia deblocării posturilor nu a îmbunătăţit situaţia critică din specialităţi precum anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgenţă. Şi asta pentru că nu au existat candidaţi pentru aceste posturi. Prin urmare, soluţiile şi, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politică coerentă, care să cuprindă aspecte complexe”, afirmă reprezentanţii medicilor, într-un comunicat de presă, informează Agerpres. 


Potrivit CMR, subfinanţarea sistemului de sănătate, personalul insuficient, fapt ce conduce la supranormare, burnout şi creşterea riscului de malpraxis", afectează direct calitatea actului medical şi, implicit, pune în pericol sănătatea populaţiei.

„În sănătate, întâlnim două Românii, care fac să existe o discrepanţă semnificativă în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale. Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici pentru a acoperi necesităţile populaţiei, iar pe de altă parte există 26 de judeţe în care sunt doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Această diferenţă uriaşă pune în pericol sănătatea şi viaţa cetăţenilor, din aceste zone defavorizate”, susţine CMR.


În opinia reprezentanţilor CMR, criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităţilor din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creştere, situaţie ce restricţionează accesul la îngrijirea medicală primară.
Agerpres 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Tot mai puţini medici de familie rămân să lucreze în ţară

Ministerul Sănătăţii: Avem prea mulţi medici de familie!

Ultimele Stiri
abonare newsletter