Sănătate

Premieră medicală în tratarea AVC-ului, la Spitalul Județean de Urgență din Cluj

În premieră pentru județul Cluj și regiunea de nord-vest a țării, medicii radiologi de la Spitalul de Urgență Cluj vor realiza procedura ghidată imagistic de tratare a AVC-ului, la nivelul arterelor cerebrale.

Premieră medicală în tratarea AVC-ului, în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Județean de Urgență din Cluj/Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca Facebook.com Premieră medicală în tratarea AVC-ului, în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Județean de Urgență din Cluj/Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


În 8 noiembrie este marcată Ziua Internațională a Radiologiei. În acest context, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj anunță o premieră medicală în domeniul radiologiei, realizată de specialiștii clujeni. 

 


„În premieră pentru județul Cluj și partea de nord-vest a țării, începând cu a doua parte a acestei luni, în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală se va face tratamentul endovascular al Accidentului Vascular Cerebral, prin procedura intervențională de introducere a cateterului la nivelul arterelor cerebrale, ghidată imagistic prin angiograf”, potrivit unei informări realizate de reprezentanții SCJU Cluj. 

Importanța investigațiilor imagistice în diagnosticarea afecțiunilor

În ultimele 12 luni, un număr de 34.158 de pacienți s-au adresat laboratorului, beneficiind de un număr de 41.616 investigații.


Investigațile imagistice au un rol determinant în stabilirea unui diagnostic precis pacienților, reprezentând și un instrument eficient în prevenirea imbolnăvirilor și monitorizarea stării de sănătate.  La nivelul Spitalului Județean de Urgență din Cluj, Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) efectuează o gamă largă de investigații imagistice cu aparatură medicală de ultimă generație,  atât pentru pacienții internați în spital, cât și la cerere, cu bilet de trimitere decontat de Casa de Asigurări de Sănătate sau în sistem cu plată.

Premieră medicală în tratarea AVC-ului, în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Județean de Urgență din Cluj/Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca Facebook.com

În cadrul laboratorului de imagistică a spitalului își desfășoară activitatea 26 medici radiologi, 43 tehnicieni de radiologie, 14 asistenți medicali de radiologie și generaliști, 1 fizician, 1 inginer de sistem, 3 registratori medicali și 6 îngrijitoare, sub coordonarea dr. Andrei Lebovici, șeful laboratorului. 


Pentru a răspunde nevoilor pacienților, Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală este organizat în șase puncte de lucru:

Unul la sediul central din Clădirea Radiologie (str. Clinicilor, nr.3-5), 
unul pe Str. V.Babeș, nr.1, iar celelalte sunt dispuse în incinta Clinicilor Neurochirurgie (Str.V.Babeș, nr.43), Neurologie (Str.V.Babeș, nr.43), Ortopedie (Str.T.Moșoiu, nr. 47), Medicală II (Str.Clinicilor, nr.2-4) și Radiologie Stomatologică (Str.Cardinal I.Hossu nr.37).


Laboratorul efectuează toată gama de examinări radio-imagistice: investigații RMN, CT, ecografii, radioscopii, radiografii, mamografii, angiografii. În cadrul LRIM, începând cu anul 2022, funcționează Laboratorul de Radiologie Intervențională –  unde se fac intervenții minim invazive precum crioablații, montare PICC line, montare camere implantabile toracice, embolizări, biopsii, puncții, angioplastii, angiografii periferice și viscerale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Servicii mai bune pentru nou-născuți la ATI, SCJU Cluj, cu bani din PNRR. Aici sunt tratați anual 2400 de bebeluși

Vieți salvate, în urma mobilizării extraordinare a medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Intervenție de excepție în cazul victimelor accidentului din Căpușu Mare

Ultimele Stiri
abonare newsletter