Sănătate

Arcturus, variantă nouă de Covid. „E chestiune de timp până când vom avea cazuri și în România”

Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar cea mai nouă variantă a virusului SARS-CoV2 - Arcturus - a provocat 5 decese în Marea Britanie. Arcturus nu a ajuns deocamdată în România, nefiind identificate până în acest moment cazuri.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institului de Boli Infecțioase Matei Balș, spune că „este însă o chestiune de timp până când vom avea cazuri de infectare”.


În ultima lună am avut, în România, destul de multe cazuri de SARS-CoV2. Practic, un mini-val de COVID, spune Adrian Marinescu, citat de hotnews.ro.

În cazul unui virus precum SARS-CoV2, care se află de mult timp în circulație și nu este sezonier, este firesc să apară mutații și noi variante în orice moment, precum și fluctuații ale numărului de cazuri, explică Adrian Marinescu. Pe de altă parte, nu toate aceste mutații sunt semnificative, iar unele trec neobservate.


Arcturus nu va aduce, cel mai probabil, schimbări semnificative în abordarea pandemiei

„Legat de varianta de acum, cred că este vorba doar de timp până când vom avea și noi cazuri, sau e posibil să le avem și să treacă neidentificate, pentru că nu poți să-ți dai seama de acest lucru dintr-o testare uzuală, fără să faci secvențiere. Deci cred că vom avea cât de curând cazuri în România, așa cum se întâmpla cu fiecare variantă virală”, arată Adrian Marinescu.

Directorul medical al Institutului Matei Balș spune însă că, în cazul Arcturus, ar vorbi mai degrabă despre contagiozitate decât despre agresivitate, „care este, de altfel, o caracteristică a pandemiei în momentul de față - să avem variante virale care să transmit extrem de ușor, cu apariție de focare, cu transmiterea în colectivități și nu numai, însă nu și cu virulență sporită”.


Este conjunctivita principalul simptom al infecției cu Arcturus?

În presa din afară s-a vorbit mult despre conjunctivită ca despre un simptom al infecției cu noua variantă. 

„Atunci când vorbim despre o infecție virală, ar trebui să ne fie clar că este o paletă largă de simptome și este o regulă generală a unei infecții. Practic, nu putem spune despre conjuctivită că este o caracteristică doar pentru varianta de acum. Sigur, dacă va mai trece un timp și vom vedea că procentul celor care fac conjunctivită sau care au o altă manifestare a infecției este covârșitor către o direcție, atunci da, putem să discutăm. Dar conjunctivita apare și în virozele de sezon, și în caz de gripă și, în general, în contextul unei infecții virale”, subliniază Adrian Marinescu.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Urmările pandemiei de COVID-19. Românii acordă mai puțină importanță vaccinurilor pentru copii

În curând, COVID-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră. OMS: „Suntem într-o situaţie mult mai bună astăzi”

OMS ar putea anunța finalul urgenţei de sănătate publică asociată cu COVID-19. Numărul cazurilor rămâne în continuare mare

Ultimele Stiri
abonare newsletter