Sănătate

Premieră medicală în România, în cadrul clinicii Anastasios din Cluj-Napoca | Biopsia prostatică prin abord transperineal – tehnica fusion RMN

Premieră medicală națională în cadrul Centrului Medical Anastasios Cluj-Napoca - o echipă medicală formată din medici urologi și medici de anestezie și terapie intensivă împreună cu membri ai centrului de training AIL din cadrul universității din Atena, condusă de medicul urolog Ene Bogdan, a efectuat în cursul zilei de Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, 3 intervenții chirurgicale în premieră națională.

 

Biopsia prostatică prin abord transperineal – tehnica fusion RMN


Cei 3 pacienți suspecți de cancer de prostată cu vârste cuprinse între 64 și 70 de ani și comorbidități importante dintre care menționăm: ciroză hepatică, anevrism de aortă, afecțiuni ale valvelor cardiace și afecțiuni hematologice cu risc crescut hemoragic au beneficiat în cadrul clinicii de o tehnică specială de diagnostic: biopsia prostatică prin abord transperineal – tehnică fusion RMN. Confortul și siguranța pacienților s-au asigurat cu ajutorul unei anestezii combinate - anlago-sedare cu bloc anestezic perineal și periprostatic. 
Premiera a constat în faptul că această tehnică de diagnostic a fost utilizată pentru prima dată în regim ambulatoriu, fiind unul din puținele centre medicale din Europa care au realizat intervenția în această manieră.
Evoluția postprocedurală a celor 3 pacienți a fost favorabilă. Aceștia au părăsit în condiții de siguranță clinica Anastasios din Cluj-Napoca după aproximativ 2 ore de monitorizare postintervențională. Durata medie a celor 3 intervenții a fost de 40 de minute.

În România la momentul actual se utilizează tehnica fusion, care presupune identificarea și suprapunerea imaginilor suspecte de cancer din cadrul examinării de tip RMN de prostată multiparametric peste imaginea ecografică obținută în timp real în cadrul procedurii, dar în majoritatea centrelor se utilizează abordul transrectal care presupune traversarea acului de biopsie prin mucoasa rectală, însă este semnificativ mai dureroasa și cu potențial de complicații semnificativ mai mare.

“Practic riscul de sângerare și cel infecțios sunt cele mai importante aspecte înlăturate prin utilizarea acestei tehnici, în comparație cu tehnica clasică transrectală.” Dr. Ene Bogdan
Intervenția, numită biopsia prostatică prin abord transperineal – tehnica fusion RMN, îmbunătățeste acuratețea diagnostică semnificativ iar tehnică de anestezie utilizată în cadrul clinicii noastre transformă această procedură într-o intervenție ușoară și sigură pentru pacienți, riscurile fiind nesemnificative.
Această intervenție se poate realiza pentru toți pacienții suspecți de cancer de prostată și prezintă un nivel de siguranță superior față de biopsia transrectală pentru următoarele categorii de pacienți:

  • Antecedente de infecție după o biopsie transrectală efectuată anterior
  • Istoric de prostatită acută sau cronică
  • Boli cardiace în special valvulopatii cu risc ridicat de endocardită infecțioasă
  • Boli inflamatorii intestinale
  • Sângerare rectală consecutivă unei biopsii transrectale efectuată anterior, boală hemoroidală
  • Afecțiuni hematologice sau tratamente anticoagulante și antiagregante plachetare care prezintă un risc hemoragic mai ridicat
  • Leziuni suspecte de cancer localizate la nivelul apexului prostatic inabordabile prin biopsia transrectală

La ora actuală, biopsia prostatică prin abord transperineal reprezintă recomandarea Asociației Europene de Urologie iar marea majoritatea centrelor o practică cu anestezie generală în masca laringiană, în regim de spitalizare continuă.


Echipa medicală:
Dr. Ene Bogdan, coordonator
Dr. Schițcu Vlad
Dr. Diaconescu Georgeta
Dr. Lajtrik Gabriel
Asist. Maria Bolboaca
Asist. Mihaela Virtic

(Articol sponsorizat de Clinica Anastasios Medical)

abonare newsletter