Sănătate

Serviciul de Urgență din Cluj are nevoie acută de noi ambulanțe și de personal calificat, dar posturile sunt blocate: „Nu e bine ca urgența să aștepte mașina, ci mașina să aștepte urgența”

Serviciul de urgență din Cluj dispune de un număr de doar 74 de ambulanțe funcționale și se confuntă cu un deficit de personal, însă până la finalul anului posturile la stat au fost blocate printr-o decizie a Guvernului.

Deficit de personal și logistic la Serviciul de Ambulanță Cluj/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Deficit de personal și logistic la Serviciul de Ambulanță Cluj/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Monitorulcj.ro semnala la mijlocul lunii trecute că în ultimii doi ani de pandemie 2020-2021 nu s-a achiziţionat nicio ambulanţă, iar parcul auto al serviciului de urgență Cluj a primit ultimele ambulanțe în 2019.

Mai mult sindicatele din serviciul de urgență au protestat pe această temă, iar subiectul a făcut loc unei dispute între ministrul Sănătății Alexandru Rafila și secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU.


Potrivit reprezentanților serviciului de urgență ambulanțieră din Cluj, pentru întreg județul sunt disponibile și funcționale un număr de 74 de ambulanțe, dintr-un total de 85. 

„Pe tot județul sunt 85 de ambulanțe, din care un număr de 74 de autovehicule sanitare sunt funcționale. Restul de 11 bucăți sunt casabile, adică nu mai pot fi folosite și, probabil vor fi casate”, a declarat, marți, șeful Serviciului de Ambulanță (SAJ) Cluj, Horia Simu, în cadrul unei intervenții radio. 


Mai mult, Serviciul de Ambulanță Județeană Cluj are în continuare nevoie de personal calificat, însă în urma deciziei Guvernului PNL-PSD, posturile la stat au fost blocate până la finalul anului. 

„Personalul niciodată nu este suficient. 


Știți vorba: «Nu e bine ca urgența să aștepte mașina, ci mașina să aștepte urgența». 

Avem nevoie de atâția oameni încît să acoperim toate serviciile atunci cînd este nevoie. 


Există un deficit în tot sistemul sanitar, de personal și logistic” a recunoscut Horia Simu, șeful SAJ Cluj. 

Astfel, chiar într-un județ precum Clujul, unde investițiile în sănătate continuă să fie făcute de autorități, este nevoie continuă atât de personal medical calificat, dar și de asigurarea unu parc auto ăentru serviciul de urgență, potrivit necesităților din teritoriu. 

„Ar trebui o suplimentare. 

De suplimentare s-a discutat, este în proiect dar, asemenea celorlalte instituții bugetare, toate posturile sunt blocate și la noi, până pe 31 decembrie 2022.

Sperăm după această dată, să se dea drumul”, a declarat șeful SAJ Cluj, Horia Simu. 

Chiar dacă a existat o derogare de la ordonanța Guvernului privind blocarea posturilor de la stat până la finalul anului, această măsură nu a vizat și Serviciile de Ambulanță, potrivit autorităților în domeniu. 

Serviciile publice de ambulanță se confruntă cu multiple probleme, în condițiile în care în anii pandemici parcul auto din sectorul de urgență nu a mai fost reînnoit.

Din păcate, potrivit reprezentanților ministerului Sănătății, în anii de pandemie 2020-2021 serviciul de urgență din România nu a mai beneficiat de noi investiții în parcul auto, chiar dacă ambulanțierii au fost nevoiți să facă față unui număr crescut de intervenții cauzat de pandemia de coronavirus. 

CITEȘTE ȘI:

În ultimii doi ani nu s-a cumpărat nicio ambulanță. Parcul auto al serviciului de urgență Cluj a beneficiat de noi investiții în 2019

34 de ambulanţe noi pentru Cluj în 2019

Ultimele Stiri
abonare newsletter