Politică

Noile regulamente de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele, aprobate de CJ Cluj, după o oră de dezbateri cu ironii și „luări la mișto”

Noile regulamente privind navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele, inclusiv mecanismul de control și sancțiunile pentru nerespectarea regulilor au intrat în dezbatere miercuri, 31 martie, în ședința Consiliului Județean Cluj.

 

 


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a arătat că regulamentul a supus multă muncă din partea specialiștilor și că majoritatea amendamentelor propuse în dezbaterea publică au fost incluse în regulament.

 


„Eu, împreună cu colegii mei din Consiliul Județean am muncit foarte mult la acest regulament, pe care l-am prezentat pe urmă într-o dezbatere publică. Vreau să știți că ceea ce am oferit oamenilor pentru dezbatere a fost munca noastră, pornind de la un ordin de ministru și o hotărâre de guvern, care ne-a obligat să facem acest regulament. Sunt foarte multe dezbateri ale unor persoane care evident nu au citit prevederile hotărârii de guvern. Stabilirea acestor lacuri ca făcând obiectul acestor hotărâri a fost decisă de ministerul Transporturilor și sarcina de a face regulamentul care să precizeze modul concret în care să se întâmple verificarea și controlul a căzut în sarcina consiliului județean. Decizia de a se interzice navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele a fost luată printr-un act al unui minister.

Am muncit foarte mult la acest proiect, am avut o dezbatere publică la care au participat din partea consiliului județean doar specialiștii care au lucrat la acest proiect, pentru că nu am dorit să politizăm acest regulament. A luat foarte mult timp și foarte multă muncă, au fost foarte multe dezbateri. Am decis ca toate amendamentele care nu erau într-o contradicție cu legile în vigoare să fie acceptate”, a spus Alin Tișe.


Consilier USR-Plus, „luat peste picior” de colegii de coaliție din PNL

În cadrul dezbaterilor din Consiliul Județean Cluj pe marginea proiectului de hotărâre, mai mulți consilieri au propus amendamente. În primul rând, consilierul Ovidiu Nistor, din partea grupului USR-Plus, a adus o serie de propuneri, atât în privința regulamentului pentru lacul Tarnița, cât și pentru cel privind navigația pe lacul Fântânele. Dintre acestea specificăm următoarele:

- La articolul de interzice mijloacele motorizate sau care utilizează carburanți fosili să fie incluse și cele care folosesc biodiesel, bioetanol sau alți combustibili utilizați pentru ardere în motoare termice;
- Introducerea unei prevederi privind limitarea vitezei la maxim 15 kilometri la oră pentru ambarcațiunile motorizate, cu excepția celor aparținând autorităților și instituțiilor publice;
- Interzicerea conducerii unei ambarcațiuni nu doar pentru persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice, cât și pentru cele aflate sub influența substanțelor psihoactive;
- Interzicerea cu totul a obiectelor sau instalațiilor plutitoare inclusiv a pontoanelor mobil.


Propunerile au fost respinse „pe bandă rulantă”, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, manifestându-și public dezaprobarea față de fiecare dintre amendamentele propuse. Dezbaterea nu a fost lipsită de momente tensionate și ironii. Alin Tișe și alți membri PNL au avut replici sarcastice la adresa consilierului USR-Plus. Așadar, președintele Alin Tișe a apreciat, pe ton ironic că: „Noi trebuie să reglementăm navigația pe lac, nu circulația drogurilor și a alcoolului pe lac”.

De asemenea, liberalului Iuliu Sămărtean i s-a părut nerealistă propunerea de a limita viteza de deplasare a ambarcațiunilor pe lac, propunere venită din partea lui Ovidiu Nistor: „Ce facem, să punem radare pe lac? Haideți să fim serioși”. El a continuat chiar spunând că nu se poate interzice conducerea ambarcațiunilor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice, deși acest lucru era deja prevăzut de regulament, fără a fi propus ca amendament: „Înseamnă că trebuie să fie cineva acolo din partea autorităților competente și să ne pună să suflăm în fiolă când ne urcăm în barcă”. Or nici șoferii de autovehicule nu sunt testați cu aparatul etilotest de fiecare dată când se urcă la volan, însă conducerea sub influența băuturilor alcoolice este pedepsită prin lege.


Și consilierul PSD, Vasile Sălătioan, a propus un amendament de interzicere a hidroglisoarelor pe lac, care a trecut cu 32 de voturi „pentru”. Propunerea sa privind limitarea puterii motoarelor ambarcațiunilor care au voie să circule pe cele două lacuri la 50 de cai putere, care pot dezvolta o viteză de cel mult 25 de kilometri pe oră a fost respinsă pe președinte și nu a mai fost supusă votului.

Avocat: Consiliul Județean este abilitat să reglementeze navigația, nu doar să colecteze norme deja existente

Avocatul Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca, activist implicat de-a lungul timpului în problema privind navigația pe râurile Tarnița și Fântânele a declarat că forului județean îi este permis să instituie reguli mai stricte decât cele prevăzute de o hotărâre de guvern sau ordonanță de urgență, astfel că ar fi putut limita viteza pe lac sau interzice ambarcațiunile care folosesc combustibili precum cei biodiesel.

„Consiliul Județean este abilitat prin lege să reglementeze navigația, nu doar să facă o operațiune tehnică de a colecta norme deja existente. Este falsă din punct de vedere juridic afirmația că a institui norme suplimentare sau mai stricte decât cele din act normativ cu rang superior nu e admisă de normele de tehnică legislativă. Inversă e interdicția - cea de a da norme mai puțin stricte decât cele prevăzute de actul normativ de rang superior. De exemplu dacă la nivel de HG sau OUG se stabilea limită de viteza de maximum 20 km/h, nu ar fi putut un HCJ să permită 30 km/h. În schimb dacă prin HG sau OUG se permitea la modul general 30 km/h, HCJ-ul poate foarte bine la limiteze la 20 km/h sau 10 km/h sau 5 km/h. Pe Tarnița nu se justifică obiectiv să permiți viteze mari. Faptul că OUG 195/2005 interzice doar combustibilii fosili, nu înseamnă că CJ Cluj nu poate interzice și alți combustibili utilizați în motoare termice, nu e o diferență esențială între combustibilii fosili și biodiesel de exemplu”, a arătat avocatul Radu Mititean.

Ministrul USR de la Transporturi va avea ultimul cuvânt

În cele din urmă, după circa o oră de dezbateri în plen, consilierii județeni au aprobat noile regulamente privind navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele cu 29 de voturi „pentru”, iar documentul va ajunge pe masa ministrului Transportului, Cătălin Drulă (USR-Plus).

În ceea ce privește lacul Tarnița, regulamentul delimitează trei zone de reglementare, din care, în două este complet interzisă navigația. În cea de-a treia, care cuprinde inclusiv zona de la „coada lacului”, după cum este cunoscută de turiști, este permisă navigația, însă doar cu ambarcațiuni care folosesc motoare electrice. În ceea ce privește amenzile, cele mai mari sunt cele pentru accesul cu mijloace care utilizează combustibili fosili, acestea fiind între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Accesul cu ambarcațiuni care utilizează carburanți fosili este interzis, de asemenea, și în ceea ce privește lacul Fântânele, cu excepția celor deținute de autoritățile publice și care se află în misiune. La fel ca în cazul lacului Tarnița, este permisă navigația ambarcațiunilor de agrement și sportive propulsate exclusiv cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice. Amenzile pentru nerespectarea prevederilor regulamentului sunt identice cu cele aplicate pe lacul Tarnița, constatarea și aplicarea contravențiilor fiind realizată de către angajați ai Consiliului Județean Cluj, desemnați de președintele forului administrativ județean.

CITEȘTE ȘI

Șmecherii, „alungați” de pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele. Dezbatere cu scântei privind regulamentul care interzice bărcile cu motor

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter