Politică

Boc compară actuala situație politică cu ce pățise în 2009. Alegeri anticipate? „Ai nevoie de doi premieri kamikaze, în rol de iepuraș!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a comentat pe larg decizia ALDE de a se retrage de la guvernare, dar și șansele organizării unor alegeri parlamentare anticipate.

Boc compară actuala situație politică cu ce pățise în 2009. Alegeri anticipate? „Ai nevoie de doi premieri kamikaze, care să-și asume rolul de iepuraș!” Boc compară actuala situație politică cu ce pățise în 2009. Alegeri anticipate? „Ai nevoie de doi premieri kamikaze, care să-și asume rolul de iepuraș!”

Cu un deceniu în urmă, pe vremea când era premierul României, Boc trecuse printr-o situație similară. Atunci, în data de 1 octombrie 2009, PSD se retrăgea de la guvernare, lăsând un Guvern minoritar condus în continuare de actualul edil clujean. După 13 zile, moțiunea de cenzură a trecut, în urma ei rămânând un guvern minoritar, până după alegerile prezidențiale din 2009, câștigate de Traian Băsescu, cel care avea să-l reconfirme pe Boc în fruntea Guvernului.

„Cu alte cuvinte, PSD pățește acum ce a făcut în 2009. Atunci a ieșit de la guvernare în speranța că-și va maximiza șansele să câștige alegerile prezidențiale. Același scenariu se repetă și acum, dar cu alți actori, PSD rămâne singur la guvernare, îl părăsesc aliații, în vederea maximizării șanselor la următoarele trei rânduri de alegeri, prezidențiale, locale și parlamentare”, a precizat Emil Boc, la un post de radio local.


Cu toate că se vehiculează tot mai insistent depunerea unei moțiuni de cenzură, anunțată deja de opoziție, iar șansele ca aceasta să treacă sunt foarte mari, primarul privește cu scepticism următorul an pe scena politică din România. În condițiile unei guvernări șubrede, România rămâne descoperită pe plan european, tocmai în perioada în care sunt deciși factori esențiali, printre care formarea Comisiei Europene sau parafarea noului exercițiu bugetar pentru perioada 2021-2027.

„Chiar dacă va fi demis Guvernul Dăncilă, asta nu înseamnă că pleacă imediat de la Palatul Victoria. Rămâne ca Guvern demisionar, care nu mai poate emite ordonanțe de urgență, nu mai poate propune proiecte de lege, doar administrează treburile țării, fără a putea propune politici publice majore, până când se formează un nou Guvern. Aici e de văzut dacă se va reuși, de către cine și cum? Nu știu cu ce majoritate, interesele sunt complet divergente, USR nu vrea să intre înainte de alegeri, ALDE și Pro România tocmai au ieșit, nu știu cum intră într-o altă schemă de guvernare, iar PNL nu are majoritatea necesară. Pare previzibil un scenariu că vom avea un guvern demisionar, cel puțin până la alegerile prezidențiale”, a comentat edilul.


Șanse infime pentru alegeri anticipate!

„Uitați de alegeri anticipate până după alegerile prezidențiale, sau organizarea lor deodată cu alegerile prezidențiale!”, îndeamnă Boc, motivând faptul că organizarea acestora este imposibilă din punct de vedere constituțional. Practic, Parlamentul României nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui. Abia după alegerile prezidențiale se „intră într-o altă logică”, spune edilul, dar chiar și atunci se va putea discuta doar teoretic despre o ipoteză a alegerilor anticipate.

„Să spunem că nu se depune (n.red. moțiunea de cenzură), timp de 45 de zile cei numiți cu caracter interimar vor prelua alte portofolii, așa cum am făcut și eu în 2009, când eram ministru interimar la Educație. După aceea, ești obligat ca premier să vii în Parlament și să ceri un vot pentru restructurarea Guvernului prin schimbarea compoziției politice. Nu mai sunt două partide, rămâne unul, dar ai nevoie de vot politic în Parlament și de majoritate. Asemenea majoritate nu există!”, afirmă Boc.


În opinia edilului, România intră într-o perioadă de incertitudine constituțională și politică, cu „foarte multe alternative și variabile”, care poate fi tranșată doar prin alegeri, găsind „subterfugii politice”. Eventualele alegeri anticipate, organizate împreună cu alegerile locale de anul viitor, sunt văzute cu scepticism de Boc, deslușind scenariul greu plauzibil care ar trebui urmat ca România să aibă un nou Guvern înainte de alegerile parlamentare.

„Îți trebuie doi premieri kamikaze, care să își asume rolul de iepuraș, care să meargă la Parlament deliberat să pice, să ceară formarea Guvernului, să fie respins. Doar după respingerea a două încercări de reformare a Guvernului, în timp de 60 de zile, președintele poate lua decizia de dizolvare a Parlamentului. Dar parlamentarii ar trebui să voteze să-și scurteze mandatul, or eu nu prea am văzut așa ceva!”, a punctat Emil Boc.


„Nu văd ca președintele Klaus Iohannis să aibă vreo problemă în a câștiga alegerile, chiar dacă vor fi două tururi, chiar dacă există o competiție. Și-a reconfirmat poziția în cei 5 ani de mandat. (...) Guvernul nu există la Bruxelles, singurul care a ținut România pe linia dreaptă este Iohannis, cel care a apărat România de derapajele pregătite de Guvern!” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter