Politică

Ministerul maghiar de Externe RESPINGE "toate prostiile apărute" că Ungaria conduce un "RĂZBOI propagandistic" împotriva României

Ministerul maghiar de Externe a anunţat marţi că respinge "toate prostiile apărute" că Ungaria conduce un "război propagandistic" împotriva României, după ce Academia Română a avertizat asupra contracarării de la Budapesta a acţiunilor pentru marcarea a 100 de ani de la Marea Unire, informează MTI.

Săptămâna trecută, Academia Română a anunţat că guvernul de la Budapesta a înfiinţat un departament special, denumit Trianon 100, care a început să contracareze acţiunile preconizate de România pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, în 2018.

"Ungaria continuă să aibă încredere că relaţiile bilaterale cu noul guvern al României vor obţine un nou impuls, aşa cum au discutat miniştrii de Externe în februarie. Este regretabil faptul că în România există cercuri academice ale căror interese se opun analizării evenimentelor comune celor două ţării din trecut, de multă vreme interpretate şi evaluate diferit. Cercetările ştiinţifice în acest scop nu ar putea decât să apropie cele două naţiuni, iar ministerul va continua să sprijine dialogul dintre cercetătorii maghiari şi cei români", se arată în comunicatul diplomaţiei de la Budapesta.


Echipa maghiară de cercetare Trianon 100 a primit 30 de milioane de forinţi (96.000 de euro) din partea Academiei Maghiare de Ştiinţe pentru un proiect de cinci ani care vizează "completarea, sintetizarea şi promovarea cunoştinţelor legate de Tratatul de Pace de la Trianon de după Primul Război Mondial."

"În limba maghiară şi în limbi de circulaţie internaţională, nu şi în limba română, se distribuie informaţii care pregătesc opinia publică pentru ceea ce va urma. Opinia publică anglofonă şi hispanofonă va afla că istoria românilor este istorie recentă, că românii fac parte dintre popoarele fără istorie, că termenul de valah nu este sinonim cu cel de român - idee prezentă de altfel şi în Serbia, că Ardealul nu este România - pentru că face parte din România de mai puţin de 100 de ani şi are legături istorice cu Ungaria decât cu România, că ungurii sunt civilizatorii bazinului carpatic. Pe Iancu de Hunedoara l-ar fi chemat de fapt Ioan de Hunedoara pentru că de fapt îl chema Ianoş, iar transilvănenii n-ar fi dorit Unirea iar aceasta s-ar fi făcut peste capul lor", a declarat academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.


Academicianul a mai precizat că, spre deosebire de Departamentul Centenar, înfiinţat de Guvernul ROmâniei, Departamentul Trianon 100 are un buget aprobat, iar din acest Departament cu sediul la Budapeste “fac parte şi cetăţeni români”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter