Politică

Parlamentar sau ales local

Noii deputaţi şi senatori mai au timp până în februarie să se hotărască dacă rămân aleşi locali, judeţeni sau parlamentari.

Cei mai mulţi dintre noii parlamentari au preferat locul călduţ obţinut la alegerile din 11 decembrie celui de ales local sau judeţean. Csoma Botond (UDMR), Florin Stamatian (PNL), Horia Nasra (PSD) şi Vasile Ilea (PSD) au câştigat atât alegerile locale, cât şi pe cele parlamentare, astfel că au fost nevoiţi să aleagă între funcţia de ales local şi cea de reprezentant în Legislativul României. Doi dintre ei au anunţat deja că au ales Parlamentul şi au demisionat din forul local.  

“Eu mi-am dat demisia deja, în 23 decembrie, chiar după alegeri, am depus jurământul de deputat în 21, ştiam că sunt 15 zile de la jurământ, dar să fiu sigur, să nu am probleme, mi-am dat demisia atunci”, a declarat Csoma Botond.


“Am renunţat demult, am depus cererea în decembrie, înainte de jurământ chiar, mi-am dat demisia şi din CA de la Stadion şi din cea de administrator la cabinet, din şefia de secţie de la clinică, le am rezolvat pe toate, ştiam că termenul limită este înainte de februarie”, a spus şi Florin Stamatian.  

Ceilalţi proaspăt aleşi în Legislativul României nu au putut fi contactatţi pentru a ne spune ce funcţie au ales.


În total, 30 de aleşi trebuie să se decidă

La nivel naţional, până acum, doar doi dintre ei au renunţat la Parlament pentru posturile locale, obţinute în vara trecută.

La nivel naţional, cei mai mulţi primari şi consilieri care au obţinut mandate de parlamentar sunt social-democraţi.


Lia Olguţa Vasilescu era la al doilea mandat de primar al Craiovei, funcţie pe care susţine că nu ar fi vrut să o părăsească.

„Eu îmi doresc să fiu primar. Sunt soldat disciplinat al partidului. Ce mi se va spune, asta voi face. Şi partidul a decis că are nevoie de Lia Olguţa Vasilescu nu doar în Parlament, ci şi la Palatul Victoria, în funcţia de ministru al Muncii”, a spus aceasta, potrivit digi24.ro.


„Ei (primarii şi consilierii – n.r.) nu au candidat ca să tragă lista. Din moment ce au mers în campanie, şi au vorbit cu oamenii, şi le-au spus oamenilor să aibă încredere în ei, atunci vor rămâne aici, în Parlament”, spune liderul PSD Liviu Dragnea.

Regulile partidului nu se aplică, însă, în toate cazurile. Doi deputaţi şi-au dat deja demisia din Parlament, ca să revină în consiliile locale. Printre ei, Călin Dobra. Se întoarce la Consiliul Judeţean Timiş, după ce Sorin Grindeanu, fost preşedinte al Consiliului, a fost numit premier. În tabăra Opoziţiei, toţi primarii ori consilierii care au candidat pentru Parlament au ales să rămână.


Cătălin Toma, senator PNL, fost primar al comunei Jariştea: „Un primar adevărat îşi cunoaşte oamenii şi nu numai fizic, ci şi cu problemele şi bucuriile. Pasul pe care l-am făcut acum este tocmai pentru a putea ajuta această comună şi din altă postură.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter