Politică

Doar politicienii mai cred în instituţiile statului

Ultimul sondaj Eurobarometru relevă faptul că românii au foarte puţină încredere în clasa politică, dar mai ales în Guvern şi în Parlament. Pe de altă parte, neîncrederea românilor în instituţiile statului nu este surprinzătoare în contextul în care avem un legislativ şi un executiv uriaşe care îşi creează privilegii proprii şi uită de electorat. Reprezentanţii puterii nu sunt însă îngrijoraţi că stau prost în sondaje şi văd doar partea plină a paharului.

românii nu prea au încredere în instituţiile statului românii nu prea au încredere în instituţiile statului

De altfel, neîncrederea românilor în clasa politică nu este o noutate, studiile arătând o creştere a acesteia mai ales în Parlament. Astfel, rezultatele şocante ale ultimului sondaj au relevat faptul că peste două treimi dintre români nu au încredere în guvern. Mai exact, aproape 70% dintre români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit sondajului Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi.  

Puterea vede partea plină a paharului


În ciuda procentelor îngrijorătoare, reprezentanţii puterii de la Cluj sunt optimişti. Liderul PSD Cluj Remus Lăpuşan subliniază că spre deosebire de anii trecuţi, încrederea românilor în guvern a crescut.

„Eu văd partea plină a paharului…pentru că faţă de anul trecut şi faţă de perioada de dinainte, cea când era Emil Boc premier, această încredere a crescut. În România există, într-adevăr, o neîncredere în instituţiile statului şi în clasa politică. Mă bucur că această încredere a crescut, aşa cum am mai spus eu văd partea plină a paharului“, a declarat Lăpuşan.


Opoziţia vrea reformarea Parlamentului

În schimb, senatorul PDL de Cluj Alin Tişe consideră că neîncrederea românilor în Parlament mai ales, se datorează faptului că în ultimul timp, parlamentarii şi-au creat tot mai multe privilegii, iar acest lucru nu se reflectă pozitiv în ochii românilor. Pe de altă parte, Tişe are încredere că Parlamentul poate fi reformat.


„Nu mă surprinde neîncrederea românilor în Parlament, pentru că aceasta a tot crescut în ultimii ani, pas cu pas, mai ales în ultimul an, şi datorită creşterii privilegilor pentru parlamentari. Eu cred că Legislativul trebuie reformat cu 300 de parlamentari, unicameral. În privinţa neîncrederii în guvern, mă mir că nu e undeva la 90%... Avem un guvern televizor, avem 100.000 de mii de şomeri, 30.000 de şomeri doar în luna iunie, avem un guvern care doar a distrus ce s-a construit înainte“, a declarat Tişe.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter