Politică

Reacția Guvernului în cazul vicepremierului Dragoș Anastasiu, implicat într-un dosar de mită la ANAF: „Nu are nicio legătură cu calitatea de vicepremier”

Guvernul reacționează în cazul vicepremierului Dragoș Anastasiu, care a recunoscut în instanță că a dat mită unei inspectoare ANAF. „Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier”, transmite Executivul.

Reacția Guvernului în cazul vicepremierului Dragoș Anastasiu, implicat într-un dosar de mită la ANAF: „Nu are nicio legătură cu calitatea de vicepremier”|Foto: gov.ro Reacția Guvernului în cazul vicepremierului Dragoș Anastasiu, implicat într-un dosar de mită la ANAF: „Nu are nicio legătură cu calitatea de vicepremier”|Foto: gov.ro

 

 


În perioada 2009-2017, companiile vicepremierului Dragoș Anastasiu au mituit un inspector ANAF pentru a nu avea probleme la controale, potrivit unei anchete DNA, finalizată în urmă cu doi ani cu o condamnare definitivă a funcționarului care a luat șpagă, potrivit Hotnews.ro

CITEȘTE ȘI: 
Șeful cancelariei lui Bolojan, apartament de 4 camere de la RAAPPS. Mihai Jurca: „Dacă acesta este imobilul pus la dispoziție, eu l-am luat”

Anastasiu a recunoscut mituirea angajatei ANAF atât în fața procurorilor DNA, cât și a judecătorilor. 


Reacția Guvernului în cazul vicepremierului Dragoș Anastasiu, implicat într-un dosar de mită: „Nu are nicio legătură cu calitatea de vicepremier”

Însă, după cum arată reprezentanții Guvernului, circumstanțele cazului instrumentat de DNA nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile lui Dragoș Anastasiu în condițiile în care acesta nu a fost nici inculpat, nici condamnat în dosarul soluționat de Direcția Națională Anticorupție. 

Vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023, singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori și judecători, care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a încheiat prin hotărâre definitivă. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile domnului Dragoș Anastasiu”, a precizat, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Dogioiu, la solicitarea presei, citată de Agerpres.ro


În media au apărut relatări conform cărora Dragoș Anastasiu, în calitate de om de afaceri, a fost martor în dosarul de corupție al fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, și „a recunoscut că a semnat un contract fictiv prin care s-au mascat plăți de mită către funcționara ANAF”. 

Dragoș Anastasiu este unui din cei cinci vicepremieri ai Guvernului Bolojan și este însărcinat cu reforma companiilor de stat. 


Anastasiu: Nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic în dosarul DNA

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a transmis că în dosarul de corupție privind funcționari ai ANAF nu a avut „niciun fel de avantaj juridic”, ci a fost doar martor, subliniind că a acceptat funcția pe care o deține în prezent și pentru că nu vrea ca „alți antreprenori români să mai fie subiectul unui astfel de abuz de putere din partea unor angajați ai statului”.

„În spațiul public au apărut informații despre implicarea mea într-un dosar de corupție care viza mai mulți funcționari ai ANAF. 

Pe scurt: În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu a existat nicio acțiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic, iar în dosar au fost implicate și alte societăți comerciale care au fost în aceeași situație. Nu am avut niciodată nicio condamnare penală. 


Context: Unul cunoscut, din păcate, de prea mulți antreprenori, mai ales în vremurile acelea de acum 15-17 ani. Unii funcționari ai statului român care presau și chiar șantajau firmele, «recomandând» soluții de tip contract de consultanță cu o firmă pusă pe tavă de funcționar pentru a corecta așa-zisele nereguli descoperite în urma controalelor”, a transmis vicepremierul Dragoș Anastasiu, vineri, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Anastasiu a subliniat că, în calitate de antreprenor, nu putea să aibă amănunte despre toate operațiunile în derulare de firmele pe care le deținea.

„Când, fiind antreprenor, gestionezi mai multe companii, care, la rândul lor, sunt conduse de manageri, este imposibil să ai informații la zi și amănunte despre toate operațiunile în derulare. Dar atunci când ai informațiile complete, trebuie să acționezi corect și în spiritul legii. Asta este ceea ce am făcut eu”, a declarat Anastasiu.

El a declarat că își dorește ca din ce în ce mai mulți antreprenori „să găsească curajul să nu accepte niciodată presiuni de tipul celor la care mulți dintre noi am fost supuși”.

„Sunt astăzi în Guvernul României și pentru că nu vreau ca alți antreprenori români să mai fie subiectul unui astfel de abuz de putere din partea unor angajați ai statului care ar trebui să lucreze în beneficiul oamenilor, nu împotriva lor”, a declarat Anastasiu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șeful cancelariei lui Bolojan, apartament de 4 camere de la RAAPPS. Mihai Jurca: „Dacă acesta este imobilul pus la dispoziție, eu l-am luat”

Al doilea pachet de măsuri fiscale: Bolojan anunță reforma companiilor de stat. Principalele măsuri.

Noul Guvern Bolojan: 16 ministere și 5 vicepremieri

Ultimele Stiri
abonare newsletter